Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης: Πιστεύουμε στην ενότητα της Εκκλησίας μας

  • Dogma
αντιοχείας

«Εμείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύουμε στη συνοδικότητα και αυτή είναι η βασική μας αρχή. Πιστεύουμε στην ενότητα της Εκκλησίας μας. Δι΄αυτό δεν μας απασχολεί τί λέγουν περί του α’ ή β’ προσώπου. Ο Ορθόδοξος χριστιανισμός είναι ο Ορθόδοξος χριστιανισμός, έτσι ήταν και θα παραμένει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχεις Αντιοχείας Ιωάννης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Στις ερωτήσεις των ΜΜΕ απάντησε στις 29 Ιανουαρίου 2019, μετά τη λήξη της συναντήσεως με τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης.

– Μακαριώτατε, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να θέλει να γίνει ο πάπας της Ανατολής και να επεκτείνει την επιρροή του στην Ανατολή. Ποια είναι η επί τούτου γνώμη Σας;

– Εμείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύουμε στη συνοδικότητα και αυτή είναι η βασική μας αρχή. Πιστεύουμε στην ενότητα της Εκκλησίας μας. Δι΄αυτό δεν μας απασχολεί τί λέγουν περί του α’ ή β’ προσώπου. Ο Ορθόδοξος χριστιανισμός είναι ο Ορθόδοξος χριστιανισμός, έτσι ήταν και θα παραμένει.

– Κατά την πρόσφατη συνάντηση με τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ μίλησε για τις προσπάθειες διαιρέσεως της Εκκλησίας της Αντιοχείας κατά το παράδειγμα της Ουκρανικής στη Συρία και το Λίβανο. Ισχύουν αυτά;

– Πρώτον, δεν ξέρουμε τί ακριβώς είπε ο Πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ. ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας σέβεται πολύ την Αντιοχειανή Εκκλησία. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν. Δεν είναι μυστικό ότι ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις καταβάλλουν προσπάθειες αποδυναμώσεως της Εκκλησίας Αντιοχείας με τον α’ ή τον β’ τρόπο.

Είμαστε προσηλωμένοι στην κοινή μας υπόθεση, τους κοινούς μας σκοπούς και στόχους στο Λίβανο και τη  Συρία. Ο λαός μας δεν θα δεχθεί ποτέ τις διαιρέσεις και το σχίσμα. Γι΄αυτό η Ορθοδοξία πρέπει να είναι συντονισμένη και ενωμένη έναντι αυτού του είδους φαινομένων. Επικροτούμε τη θέση των αδελφών μας στο Λίβανο και τη Συρία και σε όλο τον κόσμο γενικά. Ο Μητροπολίτης Βηρυτού, ο αγαπητός μας αδελφός, και όλα τα μέλη της Συνόδου μας ακολουθούν την ίδια θέση.

Πηγή: mospat.ru/gr

TOP NEWS