Πατριάρχης Αντιοχείας προς Ονούφριο: «Με μεγάλο πόνο στην καρδιά, παρατηρούμε από μακριά τον διωγμό που υπομένετε»

  • Δόγμα

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας για την κατάσταση στη Μονή της Λαύρας των Σπηλαίων

Του Δημητρίου Λυκούδη, Θεολόγου-Ιστορικού

Με μήνυμα- Επιστολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης εκφράζει τη συμπαράστασή του στον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, αναφορικά με την απόφαση των ουκρανικών αρχών να εκκενωθεί η Μονή της Λαύρας των Σπηλαίων από τους μοναχούς της Ουκρανικής Εκκλησίας, οι οποίοι, ως υποστηρίζουν οι αρχές, τελούν υπό την επιρροή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και των ρωσικών  αναθεωρητικών επιδιώξεων του Κρεμλίνου.

«Σας γράφουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ιστορίας της σεβάσμιας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μια στιγμή που μας θυμίζει τα λόγια του Αγίου Απόστολου Παύλου: “Είμαστε ταραγμένοι, αλλά όχι στενοχωρημένοι, είμαστε μπερδεμένοι αλλά όχι σε απόγνωση. Είμαστε διωκόμενοι αλλά όχι εγκαταλελειμμένοι. Είμαστε απογοητευμένοι αλλά όχι διαλυμένοι (Β΄Κορινθίου 4:8-9)», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Ιωάννης.

Στο θέμα αυτό, είχε αναφερθεί και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον κ. Ονούφριο ότι παραμένει δέσμιος στην επιρροή της ρωσικής Εκκλησίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η μοναστική και λατρευτική ζωή στη μονή δεν πρόκειται να διακοπεί.

Μάλιστα, ο κ. Επιφάνιος είχε στο καλέσει στο παρελθόν τον κ. Ονούφριο να αποδεσμευτεί από το «άρμα» επιρροής της Ρωσικής Εκκλησίας, ώστε να σταματήσει να λειτουργεί υπό την κατεύθυνση και εποπτική ισχύ της Μόσχας.

Ακολουθεί το Μήνυμα του Πατριάρχη Αντιοχείας στον κ. Ονούφριο:

Δαμασκός, 27 Μαρτίου 2023

Μακαριώτατε Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριε,

Προκαθήμενε της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,

Με λύπη σας αγκαλιάζουμε εν Κυρίω αυτές τις ημέρες της Μεγάλης Νηστείας, καθώς προετοιμαζόμαστε για τον Θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Σας γράφουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ιστορίας της σεβάσμιας Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μια στιγμή που μας θυμίζει τα λόγια του Αγίου Απόστολου Παύλου: “Είμαστε ταραγμένοι, αλλά όχι στενοχωρημένοι, είμαστε μπερδεμένοι αλλά όχι σε απόγνωση. Είμαστε διωκόμενοι αλλά όχι εγκαταλελειμμένοι. Είμαστε απογοητευμένοι αλλά όχι διαλυμένοι (Β΄Κορινθίου 4:8-9).

Με μεγάλο πόνο στην καρδιά, παρατηρούμε από μακριά τον διωγμό που υπομένετε εσείς και η Αγία σας Εκκλησία για χάρη του Χριστού.

Ενώ βρισκόμαστε σωματικά σε μεγάλη απόσταση από εσάς, είμαστε κοντά σας εν πνεύματι, και απλώνουμε το χέρι μας σε εσάς σε αυτή τη σκοτεινή ώρα: εσείς και το ποίμνιο σας είστε στις συνεχείς προσευχές μας καθώς παρακαλούμε τον Κύριο να σταματήσει άμεσα αυτόν τον τραγικό πόλεμο και να δώσει τέλος σε όλες τις απειλές προς την Αγία σας Εκκλησία.

Είθε ο Κύριος να σας δώσει σοφία και δύναμη να υπομείνετε, “διότι αυτός θα υπομείνει μέχρι το τέλος, θα σωθεί” (Ματθαίος 24:13).

TOP NEWS