Πατριάρχης Αθηναγόρας: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι ένα Ορθόδοξο Βατικανό

  • Dogma
πατριαρχείο

Στη φράση του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι ένα Ορθόδοξο Βατικανό» στήριξε το πρόσφατο άρθρο του και συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου 2024 ο Matthew Namee στο περιοδικό «Ορθόδοξη Ιστορία – Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Σύγχρονο Κόσμο».

Ο Matthew Namee αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, πως «για αρκετό καιρό τώρα στοιχειοθετώ την στενή σχέση ανάμεσα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα κατά τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Χάρη εν πολλοίς στην αμερικανική επήρεια ο Αθηναγόρας ανήλθε στον Θρόνο της Κωνσταντινούπολης και αρεσκόταν στην ιδέα πως ήταν πράκτορας του Αμερικανισμού, της Δύσης το αντίπαλο δέος του ανερχόμενου Μοσχοβίτικου Πατριαρχείου υποστηριζόμενο από το Σοβιέτ».

Αναφέρει επίσης πως «τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν κατά τα μέσα της δεκαετίας του ’50 καθώς οι Ελληνοκύπριοι επαναστάτησαν εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας στην Κύπρο οδηγώντας σε εντάσεις ανάμεσα στους Ελληνες και τους Τούρκους στη νήσο.

Η Τουρκία άρχισε να βλέπει τις εκατό χιλιάδες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης ως Πέμπτη φάλαγγα ανάμεσά τους και κατ’ ισχυρισμό το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως έναν πολιτικό οργανισμό με το προσωπείο του θρησκευτικού…».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS