Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Υπενθύμισε την ανάγκη διαφυλάξεως του διαθρησκειακού status quo στους Αγίους Τόπους

  • Dogma
πατριάρχης

Την ανάγκη επιπρόσθετης κρατικής υποστήριξης στην καταπολέμηση των ακροδεξιών θρησκευτικών ιουδαϊκών κοινοτήτων, οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα των χριστιανών και ταυτόχρονα επιβουλεύονται να εξαφανίσουν τη διαμορφωθείσα διαθρησκειακή ισορροπία, το κατοχυρωμένο status quo στου Αγίους Τόπους, τόνισε, μεταξύ άλλων, για μια ακόμη φορά, ο Πατριάρχης Ιεοσολύμων Θεόφιλος, κατά την καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ.

Κανείς δεν υφίσταται τέτοιους διωγμούς, όπως οι χριστιανοί στην Ιερουσαλήμ, σημείωσε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ και κάλεσε τις Αρχές να στρέψουν την πλέον επισταμένη προσοχή στην ανάγκη διαφυλάξεως του πολυθρησκειακού, πολυεθνικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλεως, θίγοντας ξανά το ίδιο θέμα κατά την εδκήλωση που παρέθεσε ο Δήμαρχος της πόλεως προς τιμήν του νέου έτους.

Διαβάστε αναλυτικά τη σχετική ανακοίνωση. 

Στις 29 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία στην Ιερουσαλήμ η καθιερωμένη δεξίωση, που παραθέτει ο Πρόεδρος του Ισραήλ στους επικεφαλής και τους εκπροσώπους των χριστιανικών Εκκλησιών και κοινοτήτων της Αγίας Γης ενόψει της νέας χρονιάς.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης εκφώνησε χαιρετιστήριο λόγο ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος συνεχάρη τους χριστιανούς των Αγίων Τόπων για το νέο έτος και τα Χριστούγεννα. Επίσης μίλησε η υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Αγιελέτ Σακέντ, η οποία ειδικότερα επεσήμανε τη σπουδαία προσφορά των θρησκευτικών κοινοτήτων των Αγίων Τόπων στον αγώνα κατά όλων των μορφών επιθετικότητας και των εκφάνσεων θρησκευτικής μισαλλοδοξίας στην κοινωνία.

Εκ μέρους των χριστιανών της Αγίας Γης μίλησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ΄, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της χώρας και την επικεφαλής του ΥΠΕΣ για τις καρποφόρες προσπάθειες, που κατέβαλαν για την υποστήριξη του πολυπολιτισμικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και της χώρας γενικότερα. Ο Μακαριώτατος επίσης τόνισε την ανάγκη της επιπρόσθετης κρατικής υποστήριξης στην καταπολέμηση των ακροδεξιών θρησκευτικών ιουδαϊκών κοινοτήτων, που παραβιάζουν τα δικαιώματα των χριστιανών και επιβουλεύονται να εξαφανίσουν την διαμορφωθείσα διαθρησκειακή ισορροπία, το κατοχυρωμένο status quo.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ έθιξε αυτό το θέμα και στην πανηγυρική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την παραμονή, με συμμετοχή επικεφαλής και εκπροσώπων των χριστιανικών, μουσουλμανικών και ιουδαϊκών κοινοτήτων της Ιερουσαλήμ, που διοργάνωσε ο Δήμαρχος της πόλεως προς τιμήν του νέου έτους.

Όπως επεσήμανε ο Μακαριώτατος, αυτή τη στιγμή κανείς δεν υφίσταται τέτοιους, όπως οι χριστιανοί, διωγμούς στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε τις Αρχές να στρέψουν την πλέον επισταμένη προσοχή στην ανάγκη διαφυλάξεως του πολυθρησκειακού, πολυεθνικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλεως. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόφιλος επεσήμανε ότι σήμερα η Ιερουσαλήμ, ως και πρότερον, παραμένει για τους εκπροσώπους των τριών αβρααμικών θρησκειών σύμβολο ειρήνης μεταξύ των τρικυμιών, που πλήττουν την ανθρώπινη κοινωνία.

Επίσης ο Πατριάρχης Θεόφιλος εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι το ζήτημα περί της ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων επί των τριών ξενώνων δίπλα στην Πύλη της Γιάφας μέχρι σήμερα δεν μπορεί να επιλυθεί. Όπως είναι γνωστό, η ιδιοκτησία αυτών των οικοδομημάτων στη χριστιανική συνοικία της Ιερουσαλήμ αμφισβητείται αδίκως από ιουδαϊκές εξτρεμιστικές κοινωνικές οργανώσεις. Σε περίπτωση, που τα κτήρια περιέλθουν σε εξτρεμιστές, «η οδός των προσκυνητών», την οποία ακολουθούν ετησίως εκατομμύρια χριστιανοί στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, δύναται να αποκλεισθεί πλήρως.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος ευχήθηκε ώστε ο χρόνος της ελπίδας και της χαράς, που κομίζει η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, να καταστεί τέτοιος για όλο τον κόσμο.

Στον χαιρετισμό του προς τους προσκεκλημένους της δεξίωσης ο δήμαρχος Μοσέ Λιόν τόνισε την προσήλωση των δημοτικών Αρχών της Ιερουσαλήμ στις αρχές της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και ευχήθηκε σε όλους τους κατοίκους της Αγίας Πόλεως ειρήνη και ευημερία.

Υπηρεσία Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ
με πηγή το Γραφείο Τύπου της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ

 

TOP NEWS