Πατριάρχης Κύριλλος: Οι δυνάμεις του κακού διαρρηγνύουν την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών

  • Dogma
πατριάρχης

Στις 28 Αυγούστου 2021 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος στον πρωθιεραρχικό του λόγο μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου με το παλαιό ημερολόγιο έθιξε ειδικότερα την κατάσταση στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

«Είθε η Υπεραγία Θεοτόκος να βοηθήσει στη διατήρηση της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία διαρρηγνύεται σήμερα από δυνάμεις του κακού», τόνισε ο Αγιώτατος και συνέχισε: «Και γνωρίζουμε όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παγκόσμια Ορθοδοξία, πώς αυτές οι δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες τη δεινότατη κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, αγωνίζονται να διαρρήξουν την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εν μέρει επιτυγχάνουν. Το παράδειγμα είναι η εφάμαρτη και δυσκατανόητη επίσκεψη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στο Κίεβο και το συλλείτουργό του με τους σχισματικούς». Όπως επεσήμανε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος, το γεγονός «για άλλη μια φορά αποδεικνύει εκείνην τη δυσκολότατη πορεία, την οποία διανύει η Εκκλησία του Χριστού».

«Πιστεύουμε ωστόσο ότι παρά τις διαιρέσεις και τα σχίσματα με τη χάρη του Θεού θα διαφυλαχθεί η Εκκλησία και θα οδηγήσει τα πιστά τέκνα της μέχρι το τέλος της ιστορίας. Και σε αυτή την ελπίδα για την ακλόνητη δύναμη της χάριτος, που ενυπάρχει στην Εκκλησία, εδράζεται η ελπίδα και η ικανότητά να υπερβαίνουμε στην προσωπική μας ζωή την αμαρτία και την αδικία και να επιδιώκουμε τη σωτηρία, που μας χαρίσθηκε εν τω Ιησού Χριστώ, ο Οποίος ήλθε στον κόσμο μέσω της Υπεραγίας Αυτού Μητρός και Παρθένου Θεοτόκου, την ένδοξη Κοίμηση της Οποίας γεραίρουμε σήμερα», συνόψισε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 

 

TOP NEWS