Πατριάρχης Κύριλλος προς Βαρθολομαίο: Μη συμμετέχετε στην πολιτική περιπέτεια- Αν προχωρήσετε το Ουκρανικό δε θα είστε ο πρώτος μεταξύ των Ορθοδόξων

  • Dogma
πατριάρχης

Με μια προσωπική επιστολή σε έντονα απαξιωτικό ύφος ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, στέλνει μια «τελευταία» προειδοποίηση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να «κάνει πίσω από την κοινωνία με τους σχισματικούς» και «να αρνηθεί να συμμετάσχει στην πολιτική περιπέτεια γύρω από τη νομιμοποίησή τους».

Μάλιστα, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, τολμά να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω, «προειδοποιώντας» τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ότι αν προχωρήσει στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας θα πάψει «να είναι ο πρώτος στον Ορθόδοξο κόσμο» , ενώ τα «δεινά που προκλήθηκαν στου Ορθοδόξους Ουκρανούς» θα τον συνοδεύουν «μέχρι την Τελική Κρίση».

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος στην επιστολή που αναρτήθηκε στο site της ρωσικής Εκκλησίας τονίζει χαρακτηριστικά: «Μίλησα μαζί σας ιδιωτικά και με λίγους μάρτυρες για τα σχέδια της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης να νομιμοποιήσει το σχίσμα στην Ουκρανία. Τώρα, όταν αυτά τα σχέδια έχουν ουσιαστικά τεθεί σε εφαρμογή, ενδεχομένως για τελευταία φορά, σας απευθύνομαι ενώπιον του ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας… (Παρακαλώ) κάντε πίσω τώρα από την κοινωνία με τους σχισματικούς και αρνηθείτε να συμμετάσχετε στην πολιτική περιπέτεια γύρω από τη νομιμοποίησή τους»……

……«Εάν ενεργείτε σε συμφωνία με τις προθέσεις που τίθενται στην επιστολή σας, θα χάσετε για πάντα την ευκαιρία να υπηρετήσετε την ενότητα των Ιερών Εκκλησιών του Θεού και θα πάψετε να είστε ο πρώτος στον Ορθόδοξο κόσμο που συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμυρίων πιστών, και τα δεινά που προκλήθηκαν από εσάς στους Ορθόδοξους Ουκρανούς θα σας συνοδεύουν μέχρι την Τελική Κρίση… Προσεύχομαι με όλη μου την καρδιά ότι αυτό δε θα συμβεί. Δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσει», σημειώνει καταληκτικά στην επιστολή του ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Η επιστολή του Πατριάρχη κ. Κύριλλου προς τον κ. Βαρθολομαίο είναι η κορυφή του παγόβουνου στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες ανάμεσα στη Μόσχα και το Φανάρι.

Η επόμενη μέρα της Αυτοκεφαλίας

Η επισφράγιση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων, οπότε και ο επικεφαλής της ουκρανικής Εκκλησίας κ. Επιφάνιος θα παραλάβει τον Τόμο Τόμο της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ακολούθος ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας, θα αποστείλει γράμμα προς όλες τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίας, μέσω του οποίου θα ζητά να συμπεριληφθεί το όνομά του στη μνημόνευση των Προκαθήμμενων.

Φυσικά, το σύνολο της διαδικασίας μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, καθώς η κάθε Εκκλησία θα απαντά ανεξάρτητα και μεμονωμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο της Ρωσίας ασκεί ήδη έντονες πιέσεις σε πολλές Εκκλησίες, οι οποίες πρόσκεινται σε αυτό, να μην προχωρήσουν στην αναγνώρισει.

 

 

 

TOP NEWS