Πατριάρχης Μόσχας – Πάπας Φραγκίσκος, οι ουνίτες τους χωρίζουν…

  • Dogma
πάπας

Το ζήτημα να συναντηθούν Πάπας Φραγκίσκος και Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, είχε τεθεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, αποτυπώνοντας ποικίλους πολιτικούς και φυσικά θρησκευτικούς συμβολισμούς.

Αυτό και μόνο το γεγονός καταδεικνύει και τη σημασία της ιστορικής  συνάντησης που είχαν τελικά στις 12 Φεβρουαρίοιυ στο αεροδρόμιο της Αβάνας, στην Κούβα ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος πλησίασε τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, ακούστηκε να του λέει «Αδελφέ» και λίγο αργότερα «Επιτέλους». Οι δύο άνδρες φιλήθηκαν δύο φορές και ο Κύριλλος είπε: «Τώρα τα πράγματα είναι ευκολότερα», ενώ ο Ποντίφικας απάντησε: «Είναι προφανές ότι αυτή είναι η βούληση του Κυρίου».

Ωστόσο, με το που έσβησαν τα… φώτα, το πρόβλημα των Ουνιτών, των Ελλήνων Καθολικών στην Ουκρανία, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς οι Έλληνες Καθολικοί στην Ουκρανία, οι Ουνίτες, αισθάνονται προδωμένοι από αυτή τη συνάντηση.

Το Πατριαρχείο Μόσχας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός οτι οι Ουκρανοί Έλληνες-Καθολικοί (Ουνίτες) αρνούνται τη συμφιλίωση, την οποία πρότειναν ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Έχουν τη δική τους πολιτικοποιημένη ατζέντα, τους δικούς τους πελάτες , που πληρούν αυτές τις εντολές, και ακόμη και ο Πάπας δεν αποτελεί μια εξουσία για αυτους,» σημείωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

Όσον αφορά δε στην αντίδραση του Αρχιεπισκόπου της Ουκρανικής Ελληνο- Καθολικής Εκκλησίας στην κοινή δήλωση Πάπα και Πατριάρχη Μόσχας, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, σχολίασε:

«Αυτή η αντίδραση ήταν πολύ αρνητική, πολύ προσβλητική, όχι μόνο για τη δική μας πλευρά, αλλά και για τον Πάπα. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η διοίκηση της ουκρανικής ΕλληνοΚαθολικής Εκκλησίας δεν έχει αλλάξει τη θέση της. Δεν είναι έτοιμοι να ακούσουν όχι μόνο τη φωνή του Πατριάρχη μας, αλλά ακόμη και τη φωνή του πάπα τους».

Καταλήγοντας επισήμανε ότι: «Ο τρόπος που προσφέρεται από τον Πάπα και τον Πατριάρχη είναι ο τρόπος αλληλεπίδρασης στις περιοχές όπου τέτοια αλληλεπίδραση είναι δυνατή. Είναι ο δρόμος της ανάσχεσης της αντιπαλότητας και η μετάβαση σε αδελφικές σχέσεις. Και οι ΈλληνοΚαθολικοί δεν χρειάζονται καθόλου ρητορική επιθετική και εχθρική και σε πολύ έντονη αντίθεση όχι μόνο με το περιεχόμενο της δήλωσης, αλλά και το ύφος της »

Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος , σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται αυτούς τους φόβους, που εκφράζονται από τον Ουνίτη Αρχιεπίσκοπο Sviatoslav Shevchuk, προσθέτοντας , ωστόσο, ότι έχει το δικαίωμα να έχει τις ιδέες του σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Είναι σημαντικό να λάβουν τα σχόλια σε αυτό το πλαίσιο, επιμένει ο Πάπας Φραγκίσκος, δεδομένου ότι ο Αρχιεπίσκοπος Shevchuk περιγράφει επίσης τη συνάντηση ως «ένα καλό πράγμα», το οποίο ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάλογο.

 

TOP NEWS