Ποιμαντική ιεραποστολική περιοδεία στο Μαλάουι

  • Dogma
μαλάουι

Με την χάρη του Θεού και τις ευχές της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β, ολοκληρώθηκε η πολυήμερη ποιμαντική ιεραποστολική περιοδεία του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ.Ιωάννου, στην δεύτερη χώρα της Μητροπολιτικής του επαρχίας, το Μαλάουι.

Κατά την διάρκεια της ποιμαντικής αυτής επίσκεψης, ο Σεβασμ. κ.Ιωάννης επισκέφθηκε και τέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στους Ιερούς Ενοριακούς Ναούς Αναστάσεως του Χριστού, Αγίου Νεκταρίου, Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, Οσίας Μαρίας Αιγυπτίας, Αγίας Τριάδος και τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου. Επίσης, τέλεσε διαδοχικά το Μυστήριο της Χειροτονίας τριών νέων Διακόνων και πέντε Πρεσβυτέρων, για την κάλυψη των αναγκαίων εφημεριακών κενών.

unnamed-22 unnamed-21 unnamed-20 unnamed-19 unnamed-17 unnamed-16

Συγκλονιστικές λειτουργικές εμπειρίες για το Ορθόδοξο ποίμνιο της περιοχής ήταν η τέλεση των Εγκαινίων δύο Ιερών Ενοριακών Ναών, της Αγίας Τριάδος και Αναστάσεως του Χριστού  Μπλαντάιρ. Επίσης, σπουδαία στιγμή για την ιεραποστολή στο Μαλάουι, ήταν η τέλεση των Θυρανοιξίων  της πρώτης Ιεράς Μονής της ιεραποστολής επ’ ονόματι του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην περιοχή του Μπλαντάιρ και η τέλεση της Μοναχικής Κουράς του εγκαταβιούντος Δοκίμου Μοναχού πατρός Αντωνίου.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Σεβασμ. κ.Ιωάννης επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Μπλαντάιρ, όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η «Εορτή του Χριστόψωμου», στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες παιδιά των Κατηχητικών της Μητροπόλεως, μαζί με τις χορωδίες των Ιερών Ναών  οι οποίες έψαλαν Χριστουγεννιάτικους ύμνους στην τοπική διάλεκτο «Τσιτσέουα», ενώ στο τέλος της εορτής μοίρασε το Χριστόψωμο σε πάνω από τετρακόσια παιδιά και πλήθος πιστών που παρευρέθηκαν.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα o κ.Ιωάννης τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Κοινοτικό Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Μπλαντάιρ, με την παρουσία σύσσωμης της Ελληνικής Παροικίας. Στην ομιλία του μετέφερε τις εόρτιες ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ.Θεοδώρου προς την Ελληνική Παροικία και ευχαρίστησε τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π.Ερμόλαο Ιατρού, Αρχιερατικό Επίτροπο Μαλάουι, για το σπουδαίο έργο που επιτελείται στην Αρχιερατική ιεραποστολική περιφέρεια του Μαλάουι.  Μετά την Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε Χριστουγενιάτικη εκδήλωση από τα παιδιά της Νεανικής Συντροφιάς της Ελληνικής Κοινότητας.

Τις επόμενες ημέρες, με τη συνοδεία Κληρικών της περιοχής, επισκέφθηκε απομακρυσμένες περιοχές οπου υπάρχουν ιεραποστολικοί πυρήνες και Ενοριακές Κοινότητες, επόπτευσε το επιτελούμενο έργο της ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως όπως τους ανεγειρόμενους Ναούς,  την διάνοιξη πηγαδιών για την ύδρευση με νερό πολλών χωριών, τα συσσίτια της ιεραποστολής, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια των Ενοριών καθώς και τις κλινικές και τα ιατρικά κέντρα που διατηρεί η Τοπική Εκκλησία.

unnamed-15 unnamed-14 unnamed-13 unnamed-12 unnamed-11 unnamed-10

Η σπορά του Ευαγγελικού λόγου στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουι συνεχίζεται με την δύναμη του Θεού. Προσευχή όλων μας είναι να αναδείξει ο Κύριος εργάτες στον αμπελώνα Του, οι οποίοι θα διακατέχονται από ορθόδοξο φρόνιμα και ιεραποστολικό ζήλο για την σπορά του Ευαγγελίου στην Ζάμπια και στο Μαλάουι. Οι αγκαλιά του Πατριάρχη μας κ.κ.Θεοδώρου και του επιχώριου Επισκόπου είναι πάντοτε ανοικτή σε όσους και όσες επιθυμούν να διακονήσουν και να προσφέρουν, με οποιονδήποτε τρόπο,  στην Εκκλησία του Χριστού και στον πάσχοντα άνθρωπο στην εσχατιά αυτή της Αφρικανικής γης. «Όσοι πιστοί» προσέλθετε!

unnamed-7 unnamed-6 unnamed-8

TOP NEWS