Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για τους αμάχους, σε κλοιό Κίεβο και Οδησσός

  • ΔΟΓΜΑ

Μάχες στο πεδίο και στη… διπλωματία καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα. Όλη η αγωνία εντοπίζεται στο αν θα διαφυλαχθούν, αυτή τη φορά, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους και τι θα γίνει σε Κίεβο και Οδησσό, τις δυο πόλεις όπου η Μόσχα επικεντρώνει τις προσπάθειες κατάληψης.

Η προσωρινή κατάπαυση πυρός σε Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, θα ισχύσει από τις 09:00 το πρωί. Η Ουκρανία, μέσω του προέδρου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιτίθεται σε αμάχους και «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα στη Μαριούπολη». Το Κίεβο, την ίδια ώρα, συνεχίζει να οχυρώνεται για να αντιμετωπίσει την επίθεση των Ρώσων, ενώ και στην Οδησσό αναμένεται η τελική επίθεση του ρωσικού στρατού.

Όχι άλλοι έφεδροι στον πόλεμο «υπόσχεται» ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει νεοσύλλεκτους ή εφέδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι στον πόλεμο συμμετέχουν «επαγγελματίες» στρατιώτες οι οποίοι υλοποιούν «τους καθορισμένους στόχους».

«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν συμμετέχουν και δεν θα συμμετάσχουν στις μάχες. Δεν θα υπάρξει επίσης επιστράτευση των εφέδρων» είπε ο Πούτιν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Οι καθορισμένοι στόχοι υλοποιούνται μόνο από επαγγελματίες στρατιώτες. Είμαι βέβαιος ότι εξασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την ασφάλεια και την ειρήνη του ρωσικού λαού», πρόσθεσε.

Παγώστε λογαριασμούς Ρώσων ολιγαρχών η… εντολή στην Πορτογαλία

Η πορτογαλική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει δώσει οδηγία στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της χώρας της Ιβηρικής να παγώσουν τυχόν λογαριασμούς και άλλους πόρους φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών και διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Δύση κάνει κινήσεις για να πλήξει την οικονομία της Ρωσίας και να απομονώσει το χρηματοοικονομικό της σύστημα, επιβάλλοντας κυρώσεις μεταξύ άλλων στη ρωσική κεντρική τράπεζα και τους ολιγάρχες που συσσώρευσαν περιουσίες και απέκτησαν πολιτική επιρροή επί των ημερών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας, την οποία διοικεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο Μάριο Σεντένο, ανέφερε πως έχει εντοπιστεί «πολύ μικρός» αριθμός λογαριασμών και άλλων πόρων των προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων, σημειώνοντας ότι η αποτίμηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Απέφυγε να διευκρινίσει πόσα ακριβώς είναι αυτά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ή ποια. Διαβεβαίωσε πάντως πως ο πορτογαλικός κεντρικός πιστωτικός θεσμός βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας διευκρίνισε πως έδωσε εντολή στις τράπεζες της χώρα να αρχίσουν να παγώνουν τους πόρους αυτούς από την 25η Φεβρουαρίου και να παρακολουθούν στενά τον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων στο στόχαστρο των κυρώσεων ώστε να ενεργούν άμεσα όταν προστίθενται νέα.

πηγή: newsit.gr

TOP NEWS