Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την υποδοχή προσφύγων και τραυματιών

  • Δόγμα

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε ότι η πλειονότητα των προσφύγων σε πρώτη φάση θα μείνει στην Πολωνία, στην Ουγγαρία ή στη Σλοβακία. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel από την τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η υπουργός είπε ότι η Γερμανία θα προσφέρει καθεστώς προσωρινής προστασίας, χωρίς την ανάγκη της μακράς και γραφειοκρατικής διαδικασίας ασύλου.

KIEBO. Με αυτοκίνητα ή με τα πόδια, σέρνοντας βαλίτσες και κρατώντας παιδιά από το χέρι, χιλιάδες Ουκρανοί ξεκίνησαν από χθες το πρωί να περνούν τα σύνορα της χώρας, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στη Σλοβακία, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Οι προβλέψεις των Ηνωμένων Πολιτειών κάνουν λόγο για έως πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, αν δεν σταματήσει αμέσως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στην Πολωνία, χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει υποδεχθεί 3 εκατομμύρια Ουκρανούς μετανάστες, το πολωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία ετοιμάζουν κλίνες για τραυματίες. «Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άτομο που εισέρχεται στο έδαφος της Πολωνίας θα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, περιλαμβανομένης της νοσηλείας», ανέφερε η ανακοίνωση. Δεκάδες άνθρωποι άρχισαν από χθες να καταφθάνουν στο συνήθως ήσυχο συνοριακό πέρασμα Μεντίκα.

Παράλληλα, μικρές ομάδες προσφύγων περνούσαν στην Ουγγαρία από το πέρασμα Μπερεσγκουράνι, ενώ στα δύο βασικά συνοριακά περάσματα προς τη Σλοβακία, ο χρόνος αναμονής για τη διέλευση αυτοκινήτων ήταν από δύο έως τέσσερις ώρες.

polemos-stin-oykrania-i-eyropi-etoimazetai-gia-tin-ypodochi-prosfygon-kai-traymation0Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε ότι η πλειονότητα των προσφύγων σε πρώτη φάση θα μείνει στην Πολωνία, στην Ουγγαρία ή στη Σλοβακία. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel από την τηλεδιάσκεψη στην οποία μετείχε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, η υπουργός είπε ότι η Γερμανία θα προσφέρει καθεστώς προσωρινής προστασίας, χωρίς την ανάγκη της μακράς και γραφειοκρατικής διαδικασίας ασύλου.

Η Γερμανία εκτιμά ότι η πλειονότητα σε πρώτη φάση θα μείνει σε Πολωνία, Ουγγαρία ή Σλοβακία.

«Μαζική μετανάστευση»

Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διάταξη περί προσωρινής προστασίας, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσει «κατάσταση μαζικής μετακίνησης πληθυσμών» από την Ουκρανία. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο και οι ελπίδες όλων είναι ότι τα χειρότερα θα αποφευχθούν. Σε πρώτη φάση, η Γερμανία ετοιμάζεται να στηρίξει την Πολωνία. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή αν θα υπάρξουν κινήσεις προσφύγων σε γειτονικές μας χώρες», είπε η Φέζερ μετά την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων. «Θα προσφέρουμε τεράστια στήριξη στα κράτη, κυρίως στη γειτονική μας Πολωνία, σε περίπτωση μεγάλων προσφυγικών ροών». Επίσης, τόσο η πρωθυπουργός της όχι και τόσο φιλικής προς τους πρόσφυγες Δανίας όσο ο πρωθυπουργός του επίσης όχι πολύ φιλικού προς τους πρόσφυγες γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας εκδήλωσαν προθυμία να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Την Τετάρτη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, εκτίμησε πως ο αριθμός των εκτοπισμένων μπορεί να φθάσει τα πέντε εκατομμύρια. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε αναφερθεί σε εκτιμήσεις για 20.000 έως 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Ο πληθυσμός της Ουκρανίας είναι 44 εκατομμύρια, ενώ ήδη από το Σαββατοκύριακο, γυναικόπαιδα από τις περιοχές του Ντονμπάς, που ελέγχονται από τους αντάρτες, είχαν μεταφερθεί στη Ρωσία

Πηγή: .https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS