Πόλεμος στην Ουκρανία και θρησκευτικός τουρισμός – Η επόμενη ημέρα στους προσκυνηματικούς προορισμούς

  • Δόγμα

Στην Ελλάδα, αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί με θρησκευτικό πρόσημο, ως τα Μετέωρα, η Τήνος, η Πάρος, η Πάτμος, και ιδιαιτέρως το Άγιον Όρος, πρόκειται να δουν μεγάλες μειώσεις στον αριθμό των προσκυνητών που, υπό άλλες συνθήκες άνευ πολεμικών συγκρούσεων, θα κατέφθαναν προκειμένου να εκπληρώσουν αυτή την προσκυνηματική τους επιθυμία. Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί, λαοί κατεξοχήν ομόδοξοι με τους Έλληνες, κάθε χρόνο προσέρχονται κατά χιλιάδες ως προσκυνητές σε ελληνικά προσκυνήματα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό καθοριστικά στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της Χώρας. Φέτος, όμως, ένεκα του πολέμου, οι αφίξεις των παραπάνω λαών, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του τουριστικού κλάδου, αναμένονται να είναι χαμηλότερες έως και 85%, προϊδεάζοντας για μια ζοφερή προσκυνηματικά τουριστική περίοδο.

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Είναι σήμερα κοινά αποδεκτό ότι μια πολεμική σύρραξη δεν τερματίζει με το τέλος των εχθροπραξιών. Η απόρροια, οι επιπτώσεις του πολέμου, πέραν της απώλειας ανθρωπίνων ζωών, της καταστροφής δημοσίων και αρχαιολογικών κτιρίων, της ισοπέδωσης και αποδόμησης δημοσίων υποδομών, συνεχίζονται και επικρατούν, κάποιες φορές ίσως και πολλαπλασιάζονται, μετά το πέρας των συγκρούσεων και σε βάθος χρόνου. Μία από αυτές τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που μέλει να φανεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι η δραματική μείωση των επισκεπτών που επιλέγουν τον τουριστικό κλάδο που καλείται «θρησκευτικός» ή και προσκυνηματικός τουρισμός.

Στην Ελλάδα, αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί με θρησκευτικό πρόσημο, ως τα Μετέωρα, η Τήνος, η Πάρος, η Πάτμος, και ιδιαιτέρως το Άγιον Όρος, πρόκειται να δουν μεγάλες μειώσεις στον αριθμό των προσκυνητών που, υπό άλλες συνθήκες άνευ πολεμικών συγκρούσεων, θα κατέφθαναν προκειμένου να εκπληρώσουν αυτή την προσκυνηματική τους επιθυμία. Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί, λαοί κατεξοχήν ομόδοξοι με τους Έλληνες, κάθε χρόνο προσέρχονται κατά χιλιάδες ως προσκυνητές σε ελληνικά προσκυνήματα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό καθοριστικά στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Φέτος, όμως, ένεκα του πολέμου, οι αφίξεις των παραπάνω λαών, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του τουριστικού κλάδου, αναμένονται να είναι χαμηλότερες έως και 85%, προϊδεάζοντας για μια ζοφερή προσκυνηματικά τουριστική περίοδο.

Την ίδια στιγμή, την περίοδο του Πάσχα, δραματικά αναμένεται να είναι μειωμένος και ο αριθμός των προσκυνητών που θα φθάσει στην παλαιστινιακή γη, η οποία, με επίκεντρο την Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων και τον Πανάγιο Τάφο, όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των απανταχού χριστιανών προσκυνητών. Και εκεί, οι προβλέψεις και εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων εν όψει της πασχαλινής περιόδου είναι αποκαρδιωτικές, φθάνει κανείς να αναλογιστεί και να προσθέσει και τον μέχρι πρώτινος αυστηρό περιορισμό των ισραηλιτικών αστυνομικών αρχών, οι οποίοι  ζητούν να μην ξεπεραστεί ο αριθμός των 1000 ατόμων, που ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, το πρωί, θα σπεύσουν στον Πανάγιο Τάφο και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την τελετή αφής του Αγίου Φωτός, τελετή που παραδοσιακά συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι θρησκευτικοί προορισμοί που σταθερά κατ᾿ έτος συγκεντρώνουν υψηλό αριθμό προσκυνητών απ᾿ όλο τον κόσμο, πέρα από τα ήδη περιορισμένα έσοδα λόγω της πανδημίας που επικράτησε τα δυο τελευταία χρόνια, έχουν πλέον ν᾿ αντιμετωπίσουν και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αποτέλεσμα των οποίων είναι ν᾿ αποτρέψουν πολλούς ρώσους και ουκρανούς πιστούς να φθάσουν στη χώρα μας. Και είναι αλήθεια πως, Ελλάδα και Κύπρος αρχικά, πολυ δε περισσότερο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, θα είναι , αν δεν είναι ήδη, και οι πρώτοι θρησκευτικοί προορισμοί που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να υποστούν τις συνέπειες.

TOP NEWS