Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

  • Δόγμα

Εκτός των προσφύγων, ο ΔΟΜ εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Ουκρανίας ανέρχεται σε 7,1 εκατομμύρια.

Σχεδόν σε πέντε εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που διέφυγαν από την Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή (15.4.2022) ο ΟΗΕ, ο οποίος καταγράφει τα γεγονότα από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου που προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (HCR) κατέγραψε ακριβώς 4.796.245 πρόσφυγες από την Ουκρανία σήμερα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί διέφυγαν επίσης από την Ουκρανία. Τα συγκεκριμένα νούμερα αποτελούν τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν μια αύξηση 59.774 σε σχέση με χθες, Πέμπτη. Μάλιστα, σημειώνεται πως τουλάχιστον 2,7 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες –σχεδόν έξι στους δέκα από την έναρξη του πολέμου– διέφυγαν προς την Πολωνία. Τουλάχιστον 725.000 έφθασαν στη Ρουμανία.

Το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της HCR, 645.000 Ουκρανοί διέφυγαν τον Φεβρουάριο, σχεδόν 3,4 εκατ. τον Μάρτιο και περισσότεροι από 760.000 από την 1η Απριλίου.

Από τον συνολικό αριθμό των προσφύγων, οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 90%, καθώς οι άνδρες ηλικίας από 18 έως 60 ετών έχουν κληθεί στα όπλα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να φύγουν.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αν υπολογιστούν και εκείνα που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα.

Οι περίπου 215.000 υπήκοοι τρίτων χωρών που διέφυγαν από την Ουκρανία –άτομα που δεν είναι πολίτες ούτε της Ουκρανίας ούτε της χώρας στην οποία εισήλθαν– είναι στην πλειονότητά τους φοιτητές και μετανάστες εργάτες.

Εκτός των προσφύγων, ο ΔΟΜ εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Ουκρανίας ανέρχεται σε 7,1 εκατομμύρια.

Πριν από την εισβολή, η Ουκρανία είχε 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο — που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ζώνες στην ανατολική Ουκρανία που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

TOP NEWS