ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε πανδημία

  • Δόγμα

Πρόκειται για μια συνήθως ήπια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης αλλά και χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν πιστεύει πως το ξέσπασμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής θα οδηγήσει σε πανδημία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι παραμένει ασαφές εάν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια όσοι έχουν μολυνθεί και δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Πάνω από 300 ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων κατεγράφησαν τον Μάιο.

Πρόκειται για μια συνήθως ήπια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης αλλά και χαρακτηριστικά εξανθήματα.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ευρώπη παρά σε χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί θάνατοι.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις και ο ΠΟΥ δεν θα πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη που έγιναν στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, με συνέπεια την καθυστέρηση του εντοπισμού περιστατικών μόλυνσης που βοήθησε στην εξάπλωση του ιού.

Παρά το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι τόσο μεταδοτική και τόσο επικίνδυνη όπως η COVID-19, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι ανάγκη να υπάρξουν πιο ξεκάθαρες οδηγίες για το πως πρέπει να απομονωθεί κάποιος, που έχει μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων, αλλά και πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση για τον τρόπο προστασίας των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με ενδεχόμενη μόλυνσή τους, όπως και για τη βελτίωση των διαγνωστικών τεστ, αλλά και για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/, Με πληροφορίες από Reuters

TOP NEWS