Πούτιν σε Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Περιμένουμε απόφαση με βάση την UNESCO

  • Dogma
σοφιά

Έως τις 15 Ιουλίου αναμένεται η απόφαση για το αν η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο. Μια απόφαση που εν πολλοίς θα πάρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με την οποία εκτός από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι διαφωνεί και η Ρωσία.

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση… εξπρές (σ.σ. 17 λεπτά διήρκεσε) του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά και μετά την ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ, ήρθε και το μήνυμα της Ρωσίας προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επί της ουσίας, η Μόσχα έστειλε «μήνυμα» στην Τουρκία ότι περιμένει πως η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει μουσείο και δεν θα μετατραπεί σε τέμενος!

Το είπε ξεκάθαρα το βράδυ της Πέμπτης (02.07.2020) η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα: η Μόσχα περιμένει ότι η απόφαση για την «τύχη» της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO.

«Καταρχήν, πιστεύουμε ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, από πολιτισμική και ιστορική άποψη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η UNESCO έχει συμπεριλάβει την Αγιά Σοφιά στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε αξιώσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του μνημείου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και την προσβασιμότητάς του, θα είναι συμβατές με το καθεστώς που έχει θεσπίσει και υπαγορεύει ο διεθνής Οργανισμός», τόνισε η Ζαχάροβα.

Επίσης, η Μόσχα περιμένει ότι η απόφαση για την «μοίρα» της Αγίας Σοφίας θα έχει λάβει υπόψιν της το πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα για τους θρησκευόμενους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από sputniknews.gr

TOP NEWS