ΠΡΕΒΕΖΑ: Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος

  • Dogma

«θα βρίσκομαι εδώ, για να είμαι δίπλα σας στις καθημερινές στιγμές της ζωής σας» τόνισε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος κατά την υποδοχή του στην πλατεία Αγίου Νικολάου Πρεβέζης. 

 

 

Ο Μητροπολίτης Πρεβέζης έφτασε στην πλατεία Αγίου Νικολάου λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Τους υποδέχθηκαν ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος και ο Δήμαρχος της πόλης Χρήστος Μπαϊλης, ενώ παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Παραμυθίας Τίτος, Ηλείας Γερμανός, Μαντινείας Αλέξανδρος, Λαρίσης Ιγνάτιος, Βεροίας Παντελεήμων, Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας, Ξάνθης Παντελεήμων, Ναυπάκτου Ιερόθεός, Καστορίας Σεραφείμ, Πειραιώς Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος, Γλυφάδας Παύλος, Ζιχνών Ιερόθεος, Κορωνίας Παντελεήμων, Κοζάνης Παύλος, Πατρών Χρυσόστομος, Αιτωλίας Κοσμάς, Σισανίου Παύλος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λευκάδος Θεόφιλος, Θηβών Γεώργιος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κηφισίας Κύριλλος, Λαγκάδά Ιωάννης, και οι Επίσκοποι Ωλένης Αθανάσιος και Διαυλείας Γαβριήλ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, κληρικοί και λαϊκοί από όλη την Ελλάδα.

 

 

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας καλωσόρισε τον Μητροπολίτη, ενώ δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό του και με συνεργασία θα καταφέρουν να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία. «Σας διαβεβαιώνουμε ότι ολόκληρος ο Λαός αυτής της πόλης θα σας στηρίξει στο δύσκολο έργο που επωμίζεστε και θα είμαστε αρωγοί σας» ανέφερε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε «η κοινωνία μας προσδοκά από την Εκκλησία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο λόγια και έργα Ειρηνικά», ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «καλείστε να σπείρετε στις καρδιές μας την Πίστη, την Δύναμη και την Ελπίδα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βγούμε νικητές από κάθε δοκιμασία, βαδίζοντας δρόμους ασφαλείς, καλούς και ευλογημένους».

 

 

Ο Μητροπολίτης Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το λαό της πόλης για την υποδοχή και τόνισε «Δεν έφθασα εδώ, για να διορθώσω τους άλλους, βρίσκομαι εδώ με στόχο να εργασθώ για την αγάπη, την ειρήνη του Θεού, την κατά Χριστόν οικοδομή, με οδηγούς την ενότητα και την ταπείνωση. Βρίσκομαι εδώ, για να είμαι μαζί σας στις καθημερινές στιγμές της ζωής, τις χαρούμενες ή τις δυσάρεστες, για να συμπαρασταθώ στον αγώνα και τις αγωνίες σας, να ευχηθώ και να βοηθήσω στην εκπλήρωση των ευγενών στόχων σας και των ευλογημένων ονείρων σας. Επιθυμώ να σας ακούω, παρά να με ακούτε». Έκανε λόγο, επίσης, για ειλικρινή διάλογο μεταξύ κλήρου και λαού και κάλεσε τους πιστούς σε συμπόρευση για το καλό του Τόπου, της Εκκλησίας, του λαού. 

 

Στη συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. 

 

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ ανέγνωσε την εγκύκλιο της Συνόδου και το προεδρικό Διάταγμα, ενώ αμέσως μετά τελέσθηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως. 

 

Ο Μητροπολίτης Βεροίας απηύθυνε χαιρετισμό ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού πατριάρχου, ενώ ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Άρτης καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Πρεβέζης. Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος της Πρέβεζας, ο Αιδεσιμολογιώτατος Δημήτριος Μπόκος ως εκπρόσωπος του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ενώ αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος δήλωσε πως θα είναι στο πλευρό του λαού της Πρέβεζας, πως θέλει να του διηγηθούν ιστορίες παλιές από τους αγώνες και τις αγωνίες του κλήρου, των μοναχών και του λαού, λέγοντας πως «Βρίσκομαι εδώ, για να προσθέσω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι σε αυτήν την ιστορική Μητρόπολη. Τα πολύτιμα λείψανα του χριστιανικού πολιτισμού που μας περιβάλλουν, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες του λαμπρού παρελθόντος της».

 

{gallery}82{/gallery}

 

Σε άλλο σημείο του ενθρονιστήριου λόγου του ο Μητροπολίτης Πρεβέζης αναφέρεται στην σημασία της ενότητας και στον σπουδαίο ρόλο που έχει διαδραματίσει ανά τους αιώνες στην Εκκλησία. Μίλησε, επίσης, για την θέση του Επισκόπου στην Εκκλησία και υπογράμμισε «έρχομαι σήμερα προς σας ως άνθρωπος, ο οποίος «αγαπήσας τους ιδίους τους εν τω κόσμω, εις τέλος ηγάπησεν αυτούς». Ποιμήν και ποιμενόμενοι, κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι, όλοι μαζί αποτελούμε το Θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία του Χριστού, την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, τμήμα της Μίας, Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας».

 

 

Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Πρεβέζης επισήμανε πως θα αναλωθεί με φροντίδα και αφοσίωση στην σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Μητροπόλεως και του Ποιμνίου, ενώ έκανε λόγο για τη σημασία του μοναχισμού, καθώς και για την ανάγκη στήριξης της νεολαίας.

 

 

Τέλος, ο Μητροπολίτης Πρεβέζης τέλεσε τρισάγιο στο μνήμα του προκατόχου του, Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Μελετίου.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος για το ecclesia.gr | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ