Πρόεδρος Ουκρανικής Βουλής: Εν μέσω πολέμου δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης της ρωσικής Ουκρανικής Εκκλησίας

  • Dogma
ουκρανικής

Ο Ρουσλάν Στεφαντσούκ, ο Πρόεδρος της Ουκρανικής Βουλής, δήλωσε σε συνέντευξή του στο  RBC-Ukraine,  ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν θα υιοθετηθεί κανένας νόμος που θα μπορούσε να διχάσει την κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας Ρουσλάν Στεφαντσούκ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο περί απαγόρευσης της UOC δεν θα εξεταστεί στο εγγύς μέλλον, ενώ παράλληλα εξήγησε και γιατί ο νόμος που έχει κατατεθεί για να τεθεί «εκτός νόμου» η ρωσική εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Ονούφριο είναι μια κίνηση του κράτους για να προστατεύσει το θρησκευτικό χώρο από τη ρωσική επιρροή.

Τόνισε δε, ότι ήδη εκατοντάδες ιερείς από τη Δυτική, την Κεντρική, την Ανατολική Ουκρανία,  από το Κίεβο, προσεγγίζουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν πλέον να ανήκουν στο Πατριαρχείο Μόσχας.

«Συζητούσαμε αυτό το θέμα στις πολιτικές μας ομάδες εδώ και πολύ καιρό. Και παρά το γεγονός ότι ο καθένας κάπου μέσα έχει τη δική του εσωτερική απόφαση <…>, συμφωνήσαμε ως εξής: κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν έχουμε το δικαίωμα να υιοθετήσουμε κανένα νόμο που θα διχάζει την ουκρανική κοινωνία», σημείωσε ο Στεφαντσούκ.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2022, στο Βερχόβνα Ράντα καταχωρήθηκαν ταυτόχρονα κάποια νομοσχέδια, που πρότειναν απαγόρευση των δραστηριοτήτων της UOC. Συντάκτης ενός από αυτά ήταν η Οξάνα Σαβτσούκ, βουλευτής από την περιοχή Ιβάνο-Φρανκίβσκ, στο περιφερειακό κέντρο της οποίας σήμερα υπάρχει μόνο ένας ναός της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

TOP NEWS