Πρόκληση δίχως τέλος – Η Ρωσική Εκκλησία είναι αναγκασμένη να ιδρύσει ενορίες στην Αφρική

  • Dogma
πούτιν

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Μόσχας προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Σε μια ακόμα προσπάθεια να δικαιολογήσει την εισπήδηση στην Αφρική, ο Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ  Ιλαρίωνας , έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «η Ρωσική Εκκλησία είναι αναγκασμένη να ιδρύσει τις ενορίες της στην αφρικανική ήπειρο».

Την ώρα που ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος σε συνέντευξή του στο dogma.gr έκανε λόγο για ατομική βόμβα στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας λόγω της εισπήδησης, αναλύοντας παράλληλα τα βαθύτερα αίτια και τις συνέπειες, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ προσπαθεί να δικαιολογήσει για μια ακόμη φορά την αντικανονική κίκνηση της Μόσχας…

«Οι χριστιανοί της Αφρικής έχουν ανάγκη από την προστασία της Ρωσίας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όχι με τη θέλησή της, αλλά λόγω των περιστάσεων, όπως διαμορφώθηκαν, ίδρυσε την πατριαρχική της εξαρχία στην Αφρική, προκειμένου να παράσχει κανονικό καταφύγιο στους Αφρικανούς κληρικούς, οι οποίοι δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην αναγνώριση και τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος», τόνισε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια να διεστραβλώσει την πραγματικότητα για τον τρόπο που η Μόσχα προσπαθεί να προσεταιριστεί ιερείς στην Αφρική, εκμεταλλευόμενη – μεταξύ άλλων – το χαμηλό βιοτικό τους  επίπεδο και το γεγονός ότι η ορθοδοξία είναι στα πρώτα  της βήματα…

Ο κ. Ιλαρίων έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να … δικαιολογήσει την εισπήδηση κάνοντας λόγο για «αναγκαστικό μέτρο» παραγνωρίζοντας κάθε εκκλησιαστικό νόμο και κανόνα.

Με στόχο να  «νομιμοποιήσει» την κίνηση της Ρωσίας να δημιουργήσει το αντικανονικό αυτό μόρφωμα στην Αφρική, χαρακτηρίζει πέρα από κάθε λογική «σχισματικό» το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δηλώνοντας «Στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολύ απλή η επιλογή, που έχουν ενώπιόν τους οι κληρικοί και οι πιστοί: είσθε με τη κανονική Εκκλησία ή με τους σχισματικούς; Οι Αφρικανοί ιερείς τώρα βρίσκονται ενώπιον αυτής της αναγκαστικής επιλογής».

Και συνέχισε «Νωρίτερα, όταν μεταξύ των δύο Εκκλησιών υπήρχε ευχαριστιακή κοινωνία, η Ρωσική Εκκλησία συμβούλευε τους ρωσόφωνους πιστούς, οι οποίοι διαμένουν στην Αφρική, να εκκλησιάζονται στους ναούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. «Τώρα πλέον, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους το πούμε αυτό, διότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ταυτίσθηκε με το σχίσμα. Επομένως, τώρα οφείλουμε να δημιουργήσουμε για τους ρωσόφωνους πιστούς μας τις δικές μας ενορίες της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Με πληροφορίες απο υπηρεσία Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ

TOP NEWS