Προκλητικός ο Μόσχας Κύριλλος: «Ο Πρόεδρος Πούτιν, ως άλλος Άγιος Δανιήλ»

  • Δόγμα

Ο Προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας έφθασε στο σημείο να προσωποποιήσει τον ρώσο Πρόεδρο Πούτιν με τον άγιο Δανιήλ, ο οποίος κατόρθωσε να εκτοπίσει και να κυριαρχήσει επί των Μογγόλων, εδραιώνοντας το ρωσικό Έθνος.

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Την ημέρα της μνήμης του Αγίου Δανιήλ, του νεότερου γιου του Αλέξανδρου Νιέφσκι, του πρώτου από τους πρίγκιπες της Μόσχας και πρότυπο για τους ηγέτες της χώρας, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ξεπέρασε κάθε όριο, αγγίζοντας όχι μόνο την υπερβολή , αλλά φθάνοντας και ακόμη στο σημείο της παραφροσύνης.

Ο Προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας έφθασε στο σημείο να προσωποποιήσει τον ρώσο Πρόεδρο Πούτιν με τον άγιο Δανιήλ, ο οποίος κατόρθωσε να εκτοπίσει και να κυριαρχήσει επί των Μογγόλων, εδραιώνοντας το ρωσικό Έθνος.

Μπροστά σε αυτή την άνευ ορίων και λογικής προσωποποίηση, ο κ. Κύριλλος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σήμερα, θέλω να πω ξανά, ότι ζούμε σε πολύ δύσκολη εποχή, και ως εκ τούτου οι προσευχές μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον αρχηγό του κράτους μας, για τον ανώτατο αρχιστράτηγο, για τον Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν, ο οποίος έχει επίσης ιδιαίτερη ευθύνη, για όλους τους στρατιωτικούς ηγέτες και αυτούς που έχουν την εξουσία, ώστε ο Κύριος να κάνει σοφότερο, να τον ενισχύει, να τον φωτίζει, να τον προστατεύει από αμαρτίες και λάθη και ταυτόχρονα να τον εμπνεύσει με ενέργειες που θα προστατεύσει την Πατρίδα μας».

Μάλιστα δε, συνεχίζοντας τις αναφορές του για την κυριαρχία της Ρωσίας, ο κ. Κύριλλος συμπλήρωσε: «Αυτή η κυριαρχία που έχει σήμερα η Ρωσία, καθορίστηκε από τη δύναμη του πνεύματος του ρωσικού λαού και τη δύναμη της πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην Πατρίδα».

Την ίδια ώρα, ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος, ο οποίος προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από ολόκληρο σχεδόν τον εκκλησιαστικό χώρο για την αδράνεια αλλά και την ταύτισή του στις απόψεις και ενέργειες του ρώσου Προέδρου αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, βρίσκεται απομονωμένος εκκλησιαστικά, με αποκορύφωμα την τελευταία απόσχιση της Εκκλησίας της Λετονίας από τη ρωσική δικαιοδοσία και εκκλησιαστική κυριαρχία του

Ο κ. Κύριλλος, μόνιμα προσηλωμένος σε αυτό τον ρωσικό επεκτατισμό και εθνοφυλετισμό, χωρίς να αναφέρει και πάλι ούτε λέξη για τον Πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στη θέση της Ρωσίας στο σύγχρονο κόσμο και στην εν γένει αποστολή της, που έχει ερείσματα στο μακραίωνο παρελθόν της, τονίζοντας: «Η Ρωσία έχει μια ιδιαίτερη ιστορική διαδρομή, και όταν όλα είναι ασφαλή, ήρεμα, κατά κάποιο τρόπο το σκεφτόμαστε λίγο, αλλά όταν οι καιροί είναι ενοχλητικοί, αρχίζεις να καταλαβαίνεις ιδιαίτερα την παγκόσμια, μοιραία αποστολή της Ρωσίας. Έτσι ήταν και στην αρχαιότητα, έτσι είναι και σήμερα. Αυτή η ειδική αποστολή επιστρέφει ξανά και τίθεται στους ώμους του λαού μας. Αυτή η κυριαρχία που έχει σήμερα η Ρωσία, καθορίστηκε από τη δύναμη του πνεύματος του ρωσικού λαού και τη δύναμη της πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην Πατρίδα».

TOP NEWS