Πρωταράς: Αρχιερατικά εσπέρια για την εορτή της Κοιμήσεως

  • Δόγμα

Η ουσία του εορτασμού είναι ότι όλοι μας, σε όποιο μέρος της πατρίδας μας και αν βρεθούμε, προσκαλούμαστε να συμμετάσχουμε με το πνεύμα και την ψυχή μας στις θρησκευτικές τελετές, στις ψαλμωδίες και στις προσευχές εξυμνώντας τη Θεοτόκο

Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κάθε καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κοίμηση της Θεοτόκου και τη μετάστασή Της στους ουρανούς. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με νηστεία που διαρκεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας έτσι ο εορτασμός αυτός το λεγόμενο «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Η ουσία του εορτασμού είναι ότι όλοι μας, σε όποιο μέρος της πατρίδας μας και αν βρεθούμε, προσκαλούμαστε να συμμετάσχουμε με το πνεύμα και την ψυχή μας στις θρησκευτικές τελετές, στις ψαλμωδίες και στις προσευχές εξυμνώντας τη Θεοτόκο. Το θρησκευτικό μας συναίσθημα βρίσκει την υπέρτατη έκφρασή του στην ατμόσφαιρα ιερής συγκίνησης που χρωματίζει κάθε στιγμή της ημέρας. Η αγάπη των πιστών για την Παναγία εκφράζεται με τον περίτεχνο στολισμό της εικόνας της, ο οποίος διαφέρει από τόπο σε τόπο και από ναό σε ξωκλήσι.

Με κατάνυξη, εκατοντάδες πιστοί κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν για ακόμη μια χρονιά τον προσκυνηματικό Ιερό Ναό της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά για να παρακολουθήσουν τον εόρτιο Εσπερινό χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Παρέστησαν επίσης η δήμαρχος Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, οι βουλευτές Αμμοχώστου Γεώργιος Κάρουλλας και Νίκος Γεωργίου κ.α.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Βασίλειος αναφέρθηκε στο θεολογικό και πνευματικό νόημα της εορτής σε απόκρυφο κείμενο του 2ου μ.Χ αιώνος που αποδίδεται στον ευαγγελιστή Ιωάννη το οποίο χρησιμοποιεί ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής στο δικό του κείμενο με τίτλο “Βίος της Υπεραγίας Θεοτόκου (το οποίο σώζεται στα Γεωργιανά και έχει μεταφραστεί στην Γαλλική και Αγγλική γλώσσα). Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας θέλει να δώσει συνέχεια για τη ζωή της Θεοτόκου από το σημείο που σταματά ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.

Ευχήθηκε τέλος όλοι μας να δημιουργήσουμε αυτή τη σχέση με την Παναγία, ούτως ώστε να συνεχίσει να πρεσβεύει για μας και ολόκληρο το ανθρώπινο γένος και να οδηγηθούμε στη σχέση μας με τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας γύρω από τον ναό.

TOP NEWS