Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο Γενικό Προξενείο

  • Dogma
πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα και τον γιο τους Κωνσταντίνο επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

Μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αρχιεπισκοπική Εδρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο κ. Μητσοτάκης, περπάτησαν μέχρι το παρακείμενο κτίριο του Γενικού Προξενείου.

 χ 

Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος στο Γενικό Προξενείο 

Μαζί τους ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Πρόξενος Δρ Κωνσταντίνος  Κούτρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και Εκκλησιαστικά Θέματα, Αντώνης Διαματάρης.

Τους υποδέχθηκαν η σύζυγος του Γεν. Προξένου, Ποπίτα Παυλή-Κούτρα, και οι υπάλληλοι του Προξενείου.

Δρ Κούτρας έδειξε στον Πρωθυπουργό το νέο σύστημα του Προξενείου, όπου σε μια βάση δεδομένων υπάρχει ένας κατάλογος με τα στοιχεία των ομογενών.

«Αυτό είναι ένα σύστημα που υπάρχει μόνο στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης. Εδώ καταγράφουμε όσους εισέρχονται στο Προξενείο, έχουμε μια βάση δεδομένων με τα στοιχεία του καθενός, τηλέφωνο, διεύθυνση email κλπ. Ενα μικρό μέρος της επιτυχίας της εκδήλωσης στην Αστόρια οφείλεται και σε αυτό. Με ένα χτύπημα στείλαμε 5.000 emails», είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον κ. Κούτρα πόσους ορόφους έχει το κτίριο, που βρίσκεται η κατοικία του Προξένου και αν είναι σε καλή κατάσταση.

Ο Γεν Πρόξενος ανέφερε ότι: «Το κτίριο το ανακαινίζουμε σιγά-σιγά αδαπάνως και σύντομα το κτίριο αυτό θα είναι το πρώτο που θα λειτουργεί πλήρως με ‘LAD’ φωτισμό. Αν θα μπορούσα στην ομιλία σας τη χθεσινή και τη σημερινή να περιγράψω με εικόνα την Ομογένεια είναι αυτό το Προξενείο. Τα έργα τέχνης που βλέπετε είναι όλα προσφορές καλλιτεχνών οι οποίοι κάνουν εκθέσεις εδώ. Ο,τι γίνεται εδώ μέσα είναι από προσφορές ομογενών, χωρίς να υπάρχει κόστος για την Ελλάδα».

Ο κ. Κούτρας μίλησε και για τον πρόσφατο χαμό του Δημήτρη Καλοειδή και διάβασε στον κ. Μητσοτάκη μια επιστολή της συζύγου του Γεωργίας Καλοειδή.

«Αν και ο πόνος και η θλίψη από τον πρόσφατο χαμό του αγαπημένου μου Δημήτρη είναι αβάσταχτος θα ήθελα να απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες για την εδώ παρουσία σας. Ο Δημήτρης πάντοτε ένιωθε υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή. Ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του. Μέχρι και την τελευταία του πνοή παρέμεινε ένας απλός πατριώτης, προσιτός σε όλους με μια μεγάλη καρδιά που χωρούσε τον πόνο όλων που απευθύνονταν σε αυτόν. Πάντοτε ευαίσθητος για τα εθνικά θέματα, την ορθοδοξία και λάτρης της παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων. Η σημερινή δωρεά είναι μια έκφραση αγάπης προς την Ελλάδα και εκτίμησης για το έργο όλων των Ελλήνων διπλωματών που υπηρετούν εδώ. Ο Δημήτρης θα λείψει σε όλους εμάς που είχαμε την ευλογία να ζήσουμε κοντά του και σε όλους εκείνους που άγγιξε η καλωαύνη και φιλανθρωπία του. Υπόσχεση μου είναι να συνεχίσω το έργο του όπως αυτός ήθελε. Για το καλό του ελληνισμού, της ορθοδοξίας και όλων συνανθρώπων μας στην ομογένεια και την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την επιστολή της κ. Καλοειδή καθώς όπως τόνισε πρόκειται να της απαντήσει.

Με πληροφορίες από Εθνικό Κήρυκα

Κεντρική φωτογραφία:  «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέης

TOP NEWS