Ρωσία: Επεκτείνει τον στρατό της και αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με την Ευρώπη

  • Δόγμα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η στρατιωτική επέκταση ήρθε ως απάντηση στον «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» που ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξάγουν εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Interfax.

Η Μόσχα θα δημιουργήσει νέες μονάδες κοντά στην Ευρώπη, καθώς επεκτείνει τον στρατό της σε 1,5 εκατομμύριο στελέχη εν μέσω βαθύτερης έντασης με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθούν νέες δομές στις περιοχές γύρω από τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και την Καρελία στα σύνορα με τη Φινλανδία, είπε στους ανώτατους στρατιωτικούς χθες, Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, λέγοντας ότι οι μεγάλες αλλαγές θα ξεκινήσουν φέτος και θα συνεχιστούν έως το 2026. Επιπλέον, είπε, «αυτάρκεις» μονάδες θα δημιουργηθούν στα ουκρανικά εδάφη που η Ρωσία έχει προσαρτήσει παράνομα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η στρατιωτική επέκταση ήρθε ως απάντηση στον «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» που ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξάγουν εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το Interfax.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε τον περασμένο μήνα το σχέδιο του Σοϊγκού να ενισχύσει το μέγεθος του στρατού του από το τρέχοντα στόχο του 1,15 εκατομμυρίων, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει αναφέρει πόσο γρήγορα θα πραγματοποιηθεί.

Ο Σοϊγκού είπε ότι η αύξηση του στρατεύματος θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους του ρωσικού στρατού και θα έρθει με την παράδοση νέων όπλων για τον εξοπλισμό τους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Interfax.

Η Ρωσία θα δημιουργήσει τρεις νέες μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού και δύο αερομεταφερόμενες μεραρχίες είπε ο Σοϊγκού σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο κανάλι του υπουργείου στο Telegram. Ζήτησε επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη συμβασιούχων στρατιωτών για τη συμπλήρωση των στρατιωτικών βαθμών μετά και την επέκταση του προσωπικού.

Από τότε που διέταξε την εισβολή πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ο Πούτιν έχει σχεδιάσει να αντιστρέψει τις πολυετείς μειώσεις στις τάξεις του ρωσικού στρατού. Το Κρεμλίνο δεν έχει πει πώς θα στρατολογήσει τα νέα στρατεύματα, αλλά πρότεινε την αύξηση της στρατεύσιμης ηλικίας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ανδρών που μπορούν να στρατολογηθούν.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα βορειοδυτικά ως απάντηση στην εκκρεμή επέκταση του ΝΑΤΟ, όπου η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης. Η είσοδος των σκανδιναβικών χωρών στο στρατιωτικό μπλοκ θα διπλασίαζε τα χερσαία σύνορά του με τη Ρωσία.

Πηγή: Bloomberg

TOP NEWS