Ρωσική Εκκλησία: «Εξακολουθούμε να αναγνωρίζουμε αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα στη Βόρεια Μακεδονία»

  • Δόγμα

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδεχτεί ως κανονική την εκκλησία των Σκοπίων έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ικανοποίηση εξέφρασε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εχθές, Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022, η υπό την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, αναγνώρισε την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και τον Αρχιεπίσκοπο αυτής κ. Στέφανο, μετά από 55 χρόνια από το σχίσμα του 1967. Μάλιστε δε, αναγνωρίζει αυτόν με τον τίτλο της αρχιεπισκοπής Αχρίδος και όχι με αναφορά στη λέξη «Μακεδονία» ή Μακεδονική.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη σε αυτή την κίνηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις και προσεγγίσεις μεταξύ Σερβίας και Εκκλησίας των Σκοπίων, την τελευταία εβδομάδα, οι οποίες τελούσαν με την υποστήριξη του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Από την πλευρά της, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει τα αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία και στο θέμα της Εκκλησίας της Οχρίδας που αναγνωρίστηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Ιγκορ Γιακιμτσούκ

Η Σερβική Εκκλησία

«Η θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα λάβει πρώτα απ’ όλα υπόψη τις προσεγγίσεις αυτού του προβλήματος της Σερβικής Εκκλησίας, στην οποία εξακολουθούμε να αναγνωρίζουμε αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα στη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Ιγκορ Γιακιμτσούκ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Το σχόλιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έγινε μετά την αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ονομασία «εκκλησία Οχρίδας» και την ένταξή της στην ομαλότητα του ορθόδοξου κόσμου, χωρίς ωστόσο η απόφαση να σημαίνει παραχώρηση αυτοκεφαλίας.

Η αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωσή της, «δέχεται εἰς ευχαριστιακήν κοινωνίαν την ιεραρχία, τον κλήρον και τον λαό υπό τόν Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανον» (σ.σ. ο επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας) θεραπεύουσα την πληγήν του σχίσματος».

Η ορθόδοξη εκκλησία της χώρας αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε αυτοκέφαλο με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

Τον Νοέμβριο του 2009, η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» πρόσθεσε στο όνομά της το επίθημα «Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», αυτοαναγορευόμενη διάδοχος της παλιάς Αρχιεπισκοπής Οχρίδας.

Τον Απρίλιο του 2018, έστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζητώντας να υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», εγκαταλείποντας την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου διευκρινίζεται ότι επαφίεται στην Εκκλησία της Σερβίας να ρυθμίσει τα μεταξύ αυτής και της Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία διοικητικά θέματα, τονίζοντας παράλληλα ότι αποκλείει τον όρο «‘μακεδονική’ και κάθε άλλο παράγωγο της λέξεως ‘Μακεδονία’».

Πρώτο θέμα στη Βόρεια Μακεδονία

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδεχτεί ως κανονική την εκκλησία των Σκοπίων έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ικανοποίηση εξέφρασε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, σε ανάρτησή του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε για την αποκατάσταση της κοινωνίας της ορθόδοξης εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις λοιπές ορθόδοξες εκκλησίες:

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έκανε μια σπουδαία πράξη και επέδειξε μεγάλη φροντίδα για ένα μεγάλο ορθόδοξο λαό. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέδειξε με αυτή την πράξη ότι στηρίζει την ιστορική αποστολή του και ευθύνη του. Μολονότι με την ενέργεια αυτή δεν έχουν επιλυθεί το τελικό καθεστώς και το όνομα, έχει ολοκληρωθεί το πιο σημαντικό και μεγάλο βήμα. Η ορθόδοξη εκκλησία μας ευρίσκεται πλέον σε κοινωνία με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες και η σημερινή ημέρα είναι ιστορική μετά από επτά δεκαετίες πλήρους απομόνωσης».

Και συμπλήρωσε: »Με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εισερχόμαστε σήμερα στην ορθόδοξη οικογένεια όλων των τοπικών εκκλησιών. Η εν λόγω απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία μας αναγνωρίζει ως Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας, σημαίνει την αναγνώριση της συνέχειας της ιστορικής εκκλησίας μας από την αρχαία Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».

Πηγή: Με πληροφορίες από https://www.in.gr/

TOP NEWS