Σε εξέλιξη το «Ενωτικό Συμβούλιο» για το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας – Ποροσένκο: Σήμερα γράφουμε ιστορία

  • Dogma
συμβούλιο

Κεκλεισμένων των θυρών, με τους δημοσιογάφους εκτός του χώρου των εργασιών και χιλιάδες κόσμου να είναι συγκεντρωμένοι έξω από το Ναό αναμένοντας της αποφάσεις, πραγματοποιείται αυτή την ώρα το Ενωτικό Συμβούλιο για το αυτοκέφαλο της Ουρκανικής Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Γαλλίας, κ.κ. Εμμανουήλ. Η μοναδική φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική κυβέρνηση. «Σήμερα όλοι μαζί γράφουμε ιστορία», τόνισε ο Πρόεδρος Ποροσένκο.

Περι τους 192 εκπροσώπους συμμετέχουν στο ενωτικό συμβούλιο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα  στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στο Κίεβο.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η ουκρανική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας είναι το γεγονός ότι αρίσταται ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πιοτρ Ποροσένκο συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Ουκρανικού Κοινοβουλίου Αντρέι Παρούμπι.

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο UNIAN, ο κ. Ποροσένκο συνομίλησε με αρκετούς συγκεντρωμένους λίγο πριν μπει στο Ναό: «Στηρίζουμε και προσευχόμαστε ώστε σήμερα να δημιουργηθεί η ουκρανική εκκλησία» είπε, ενώ απευθυνόμενος προς τον κόσμο τους είπε ότι δεν είναι απλοί παρατηρητές «αλλά συμμετέχουν στην δημιουργία της ουκρανικής εκκλησίας.

Λίγο μετά το μεσημέρι κατά την ομιλία του στην «Ενωτική Σύνοδο» ο Ουκρανός πρόεδρος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπογραμμίζοντας: «Σήμερα όλοι μαζί γράφουμε ιστορία. Η Ουκρανία κόβει τους δεσμούς που την συνδέουν με την Ρωσική Αυτοκρατορία και δεν πρόκειται ποτέ να ξαναγίνει το κανονικό έδαφος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενώ συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε ότι: «Σήμερα κερδίζουμε την πνευματική ανεξαρτησία μας.»

Η ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία του λεγόμενου «Πατριαρχείου του Κιέβου» εκπροσωπείται από 42 Ιεράρχες, οι οποίοι  συνοδεύονται από ένα Κληρικό κι έναν λαϊκό (σύνολο 126), όπως δήλωσε νωρίτερα πηγή στο  Ukrayinska Pravda.

Από την πλευρά της η  Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία επιβεβαίωσε τη συμμετοχή 12 Ιεραρχών, οι οποίοι επίσης θα συνοδεύονται από έναν κληρικό και έναν λαϊκό (σύνολο 36).

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει επίσης, επιβεβαιώσει τη συμμετοχή 10 Ιεραρχών, που θα συνοδεύονται από έναν κληρικό και έναν λαϊκό (σύνολο 30).

Σκοπός του Ενωτικού Συμβουλίου είναι φυσικά η πολυανεμενόμενη ανακήρυξη της νέας ενωμένης, ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με την έγκριση του καταστατικού χάρτη και την εκλογή του νέου Προκαθήμενου αυτής.

Βάσει της έως τώρα διαδιασίας  η εκλογή του νέου Προκαθήμενου,αναμένεται να πραγματοποιηθείσ σε δύο γύρους.

Εν συνεχεία ο εκλεγείς νέος Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας θα μεταβεί στο Φανάρι, όπου θα παραλάβει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Interfax, το «Πατριαρχείο Κιέβου» θα υποβάλει δύο υποψηφιότητες για τον νέο Προκαθήμενο. «Ο Πατριάρχης Φιλάρετος πρότεινε τον Μητροπολίτη Επιφάνειο Ντουμένκο» τόνισε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο και πρόσθεσε ότι ο άλλος πιθανός υποψήφιος είναι 0 Μητροπολίτης Mikhail Zinkevich.

Σύμφωνα με τη διαδικασία θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του Προκαθήμενου. Εν συνεχεία  οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι θα θέσουν εαυτόν σε δεύτερη μυστική ψηφοφορία, κι αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους θα είναι ο νέος Προκαθήμενος.

 

TOP NEWS