Σε κλίμα κατάνυξης η εορτή του Αγίου Αρσενίου στο Σύδνεϊ

  • Dogma
αρσενίου

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, στο Earlwood του Σύδνεϊ, που είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής της Παναγίας Παντανάσσης. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από πλήθος πιστών που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου και να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανό του.

Να σημειωθεί ότι σε κοινό προσκύνημα, πέρα από το τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρσενίου, τέθηκαν και προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Παϊσίου, τα οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή της Παναγίας Παντανάσσης. Ο Άγιος Παΐσιος, όπως εξήγησε στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος, ήταν πνευματικό παιδί και μαθητής του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, αφού μίλησε εκτενώς για τον βίο του Αγίου Αρσενίου, μοιράστηκε με τους πιστούς και τη συγκλονιστική δική του εμπειρία της πρώτης «γνωριμίας» του με τον Άγιο. Ήταν το έτος 1989, όταν πήγαινε για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος, για να γνωρίσει τον μαθητή του, τον Πατέρα Παΐσιο. Καθ’ οδόν προς το «Περιβόλι της Παναγίας», είχε την τύχη να συναντήσει και να ανοίξει συζήτηση με έναν Τούρκο, που του συστήθηκε ως «παιδί ενός Αγίου που γεννήθηκε στην Καππαδοκία». Αναφερόταν στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη.

Ο Σεβασμιότατος άκουσε τον άνθρωπο αυτό να του περιγράφει τα πολλά θαύματα που είχε κάνει ο Άγιος – όχι μόνο στους Ρωμιούς, αλλά και στους Τούρκους. Ένα από τα θαύματα αυτά ήταν και η γέννηση του ιδίου, όπως εξήγησε, καθότι η μητέρα του, η οποία δεν μπορούσε να κάνει παιδί, είχε απευθυνθεί στον Πατέρα Αρσένιο και την είχε ευλογήσει. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Τούρκος συνταξιδιώτης του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου είχε νοιώσει την ανάγκη να μεταβεί στο Άγιο Όρος για να γνωρίσει τον Πατέρα Παΐσιο, τον μαθητή του Αγίου Αρσενίου.

Μετά από αυτήν την προσωπική εξομολόγηση για την πρώτη «γνωριμία» του με τον Άγιο Αρσένιο, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους πιστούς για την «καρδιακή» διδασκαλία του, ενώ εστίασε στην απλότητα και την ταπεινότητα που τον διέκρινε. Δεν παρέλειψε, επίσης, να μνημονεύσει μία φράση, την οποία χρησιμοποιούσε τακτικά όταν υποδεχόταν Ρωμιούς: «Την πίστη μας δεν την αλλάζουμε με τίποτα».

Καταληκτικά, αφού παρατήρησε ότι ο Άγιος Παΐσιος «είναι ένα μέρος της τοπικής μας Εκκλησίας», επισήμανε ότι «κατ’ επέκτασιν, θεωρώ και τον Άγιο Αρσένιο ως δικό μας Άγιο, αφού αυτός ανέδειξε και κατά κάποιον τρόπο δίδαξε τον Άγιο Παΐσιο».

Κλείνοντας, λοιπόν, την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος παρότρυνε πατρικά τους πιστούς να παραδειγματιστούν από τη ζωή του Αγίου Αρσενίου και να είναι απλοί, καθώς επίσης να μην ξεχνούν ότι «την πίστη μας δεν την αλλάζουμε με τίποτα».

Φωτογραφίες: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS