Σερβίας Πορφύριος – Πρωθυπουργός Μαυροβουνίου: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Υπέγραψαν συμφωνία «συμφιλίωσης»

  • Dogma
σερβίας

Ως ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα, καθώς ο Πατριάρχης Σερβίας κ.Πορφύριος και ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κ.  Ντρίταν Αμπάζοβιτς υπέγραψαν τη Θεμελιώδη Συμφωνία, η οποία θέτει σε νέες βάσεις τις μεταξύ τους σχέσεις. 

Το Πατριαρχείο Σερβίας και η Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, βρήκαν τελικά κοινό τόπο και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα υπογράφοντας μια συμφωνία, η οποία βάζει τελεία στην πολυετή μεταξύ του συνεχιζόμενη διαμάχη.

«Η βάση της συμφωνίας έγκειται στο ότι η εκκλησία είναι χωρισμένη από το κράτος και ότι η εκκλησία μας, όπου κι αν έχει τη δικαιοδοσία της, σέβεται απόλυτα κάθε κράτος και τους νόμους του», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Πατριάρχης Σερβίας.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου επισημαίνοντας: «Η περιοχή έχει δοκιμάσει τα πάντα εκτός από τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Είναι καιρός να δοκιμάσουμε τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Όλα τα άλλα δοκιμάστηκαν και κατά τη γνώμη μου και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα»

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στη Βίλα “Γκόριτσα” ​​στην Ποντγκόριτσα. Το παρών έδωσαν ο  Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, ο Επίσκοπος Σιρμίου κ. Βασίλειος, ο Επίσκοπος Ζβορνικίου και Τούζλας κ. Φώτιος, ο Επίσκοπος πρώην Μιλεσέβου κ. Φιλάρετος, ο Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος και Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Μεθόδιος, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και ο Υπουργός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά και ο Υπουργός Υγείας.

 

 

TOP NEWS