Σκόπιμος ρωσικός πόλεμος εναντίον ορθόδοξων ναών στην Ουκρανία

  • Δόγμα

Η καταστροφή καθεδρικών ναών και εκκλησιών γίνεται ευρέως διαδεδομένη.

του OleksanderKostiuk,
Διδάκτορος Φιλοσοφικών Επιστημών,
Αναπληρωτή Καθηγητή,
Εθνικό Πανεπιστήμιο TarasShevchenko του Κιέβου, Ουκρανία

Οι Ρώσοι καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και βεβηλώνουν τον εξοπλισμό τους με την πεντάλφα, ενώ οι Ουκρανοί σημαδεύουν τον εαυτό τους και τα όπλα τους με το σημείο του σταυρού. Ποιος είναι ο λόγος;
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρόγραμμα «Religion on Fire», το οποίο καταγράφει τα ρωσικά στρατιωτικά εγκλήματα στον θρησκευτικό τομέα, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 24 Αυγούστου 2022 καταγράφηκε η καταστροφή 251 θρησκευτικών εγκαταστάσεων, εκ των οποίων οι 177 ήταν ορθόδοξες εκκλησίες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Θρησκευτική Ελευθερία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές 494 θρησκευτικά κτίρια, θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και προσκυνήματα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Ντονέτσκ – 120, στην περιοχή του Λουχάνσκ – 71, στην περιοχή του Κιέβου – 70, στην περιοχή του Χάρκοβο – 51, στην περιοχή του Τσερνιχίβ – 18, στην περιοχή του Σούμι – 14.
Η καταστροφή καθεδρικών ναών και εκκλησιών γίνεται ευρέως διαδεδομένη. Οι Ρώσοι ενδέχεται να θεωρούν ότι εκεί μπορεί να υπάρχουν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, αντιμετωπίζοντας στην πραγματικότητα την εκκλησία ως μέρος του κράτους. Αυτή είναι μια συνηθισμένη θέση για τη Ρωσία, επειδή οι ιερείς της έχουν ως επί το πλείστον στρατιωτικούς βαθμούς και υπηρετούν τη ρωσική κυβέρνηση αντί για τον Θεό και το ποίμνιο. Ακόμη και ο Πατριάρχης Κύριλλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι μέρος του ρωσικού κρατικού μηχανισμού, καθώς ανήκει στην FSB. Συγκεκριμένα, τα αρχεία της ελβετικής αστυνομίας δείχνουν ότι ο Βλαντιμίρ Γκουντιάεφ (Πατριάρχης Κύριλλος), όταν ζούσε στην Ελβετία τη δεκαετία του 1970, ήταν αξιωματικός της KGB της ΕΣΣΔ. Υπάρχει λεπτομερής έρευνα από τις εφημερίδες Tagesanzeiger, LeMatinDimanche και DW. Οι ενέργειές του που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον 21ο αιώνα απλώς επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση.

TOP NEWS