Σουηδίας Κλεόπας: Συναντήθηκε με τον Δημήτρη Μάρδα

  • Dogma
κλεόπας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας παρέστη στην έναρξη των εργασιών του Ελληνοσουηδικού Επιχειρηματικού Φόρουμ (Hellenic Swedish Business Forum) που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016, στο συνεδριακό κέντρο IVA Konferenscenter στην Στοκχόλμη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας έγινε δεκτός από τον  Εξοχ. Πρέσβη της Ελλάδος στην Σουηδία κ. Δημήτριο Τουλούπα.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτριο Μάρδα, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά για την γνωριμία και την συγκίνησή του, καθόσον ο Έλληνας πολιτικός γεννήθηκε στην Βασιλεύουσα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθώντας το υπόλοιπο πρόγραμμα, ο Μητροπολίτης παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις εισαγωγικές ομιλίες των κ. Oscar Stenström, του Σουηδού Υφυπουργού αρμοδίου για ευρωπαϊκά θέματα και το εμπόριο (State Secretary to the Minister for EU Affairs and Trade), του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημητρίου Μάρδα, του κ. Ανδρέα Χατζηγεωργίου, Επικεφαλής Οικονομολόγου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Στοκχόλμης (Chief Economist, Stockholm Chamber of Commerce), του κ. Ιωάννη Σαρακάκη, Προέδρου του Ελληνοσουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Chairman of the Hellenic Swedish Chamber of Commerce), της κας Theresa Ryberg M.F., επικεφαλής του Επιχειρηματικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Δικτύου (Head of Office Enterprise Europe Netrwork, Företagarna Stockholm) και του κ. Jan Björnum, Προέδρου του Σουηδικού Εμπορικού Εταίρου (Chairman Trade Partner Sweden).

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Μάρδας συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρέσβη επισκέφτηκε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, όπου και έγινε δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας, ο οποίος, τον καλωσόρισε εκ μέρους της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μετά την ξενάγηση στους χώρους του Ιερού Ναού, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στον υψηλό προσκεκλημένο το εκκλησιαστικό έργο που πραγματοποιήθηκε στην Σκανδιναυΐα την διετία της αρχιερατικής του διακονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση τεσσάρων νέων ενοριών και ενός μοναστηριού, καθώς και την στελέχωση της Ι. Μητροπόλεως με οκτώ νέους κληρικούς και πέντε λαϊκούς συνεργάτες.

Επίσης, έγινε λόγος για την συστηματική προσπάθεια προσέγγισης των νέων δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν ενσωματωθεί στην Σουηδική κοινωνία, καθώς και των προσηλύτων που επιθυμούν να ενταχθούν στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με την εισαγωγή στην λατρευτική ζωή της Σουηδικής και Αγγλικής γλώσσας, ώστε να γίνει πιο κατανοητή η λατρεία. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί η έκδοση της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου και των Ευαγγελικών περικοπών του έτους στις τρεις γλώσσες.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι τακτικές ποιμαντικές επισκέψεις του επισκόπου στις χώρες τις ανήκουσες στην επαρχία της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, με πιο πρόσφατη επίσκεψη αυτή στην Ισλανδία, όπου κατοικούν περίπου εκατό Έλληνες.

Κάνοντας μνεία στις άοκνες προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε στο πρόσωπο του κ. Υφυπουργού την Ελληνική Πολιτεία για τη στήριξη της ομογένειας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την πατρίδα, για το γεγονός ότι δεν λησμονά να υποστηρίζει την διατήρηση της ταυτότητας των απανταχού Ελλήνων με την απόσπαση εκπαιδευτικού προσωπικού για την απρόσκοπτη λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων. Τόνισε, επίσης, την συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας με την παροχή βοήθειας από την πλευρά της εκκλησίας στην προσπάθεια διαχείρισης των προβλημάτων που προέκυψαν από την αύξηση των μεταναστευτικών εισροών προς τη χώρα μας.

Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον κ. Μάρδα να ευοδωθούν οι σκοποί του ταξιδίου του στη Σουηδία για τη σύσφιξη των Ελληνοσουηδικών εμπορικών σχέσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Υφυπουργός ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και την ενημέρωση. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και την λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρέστη με την συνοδεία του στην δεξίωση που παρετέθη στην πρεσβευτική κατοικία στην Στοκχόλμη, όπου συνεγχάρη τους συμμετέχοντες στις εργασίες του Ελληνοσουηδικού Επιχειρηματικού Φόρουμ για την επιτυχή έκβασή του που επισφραγίστηκε με την σύναψη επωφελών διμερών συμφωνιών.

TOP NEWS