Στα 4 εκατ. οι πρόσφυγες Ουκρανοί σύμφωνα με τον ΟΗΕ

  • Δόγμα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός ο αριθμός ξεπερνά ήδη τις χειρότερες προβλέψεις που έγιναν όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Χιλιάδες νεκροί, στρατιωτικοί, άνθρωποι στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά και άμαχος πληθυσμός, ανυποψίαστοι πολίτες.

Ο αριθμός των Ουκρανών που τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο της Ρωσίας έφτασε στο νέο δραματικό ορόσημο των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη την Τετάρτη, καθώς η Μόσχα συνεχίζει τις επιθέσεις της – ακόμη και σε μέρη όπου είχε υποσχεθεί να χαλαρώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτός ο αριθμός ξεπερνά ήδη τις χειρότερες προβλέψεις που έγιναν όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου.

«Νομίζω ότι είναι ένα τραγικό ορόσημο», είπε ο Αλεξ Μουντ (Alex Mundt), ανώτερος συντονιστής έκτακτης ανάγκης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Πολωνία. «Σημαίνει ότι σε λιγότερο από έναν μήνα ή σε περίπου έναν μήνα, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους, από τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους σε αυτή που είναι η ταχύτερη έξοδος προσφύγων στην πρόσφατη Ιστορία».

Περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια έχουν φτάσει στην Πολωνία, αλλά πολλοί έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες και ένας μικρός αριθμός έχει επιστρέψει στην Ουκρανία, είτε για να βοηθήσει στη μάχη εναντίον των Ρώσων, είτε για να φροντίσει συγγενείς. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια λένε ότι οι αριθμοί έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς πολλοί άνθρωποι περιμένουν τις εξελίξεις στον πόλεμο. Υπολογίζεται ότι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επίσης εκτοπιστεί από τα σπίτια τους εντός της χώρας.

«Δεν ξέρω αν μπορούμε ακόμα να πιστέψουμε τους Ρώσους», είπε ο Νικολάι Ναζάροφ (Nikolay Nazarov), ένας νεαρός άνδρας που έφυγε από το Χάρκοβο με τον πατέρα του σε αναπηρικό καροτσάκι καθώς διέσχιζε τα σύνορα με την Πολωνία.

Παρά τη ρωσική ανακοίνωση που έγινε στις συνομιλίες την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα χαλαρώσουν την επίθεσή τους κοντά στο Κίεβο και αλλού, ο Ναζάροφ είπε ότι αναμένει μόνο «περισσότερη κλιμάκωση» στην Ανατολική Ουκρανία.

«Γι’ αυτό δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο Χάρκοβο», είπε ο 23χρονος. «Φοβόμαστε μια νέα φάση πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία».

Ο ίδιος, όπως και αρκετοί άλλοι που μίλησαν στο «Associated Press» στα πολωνικά σύνορα με την Ουκρανία, επανέλαβε τα αισθήματα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να πιστέψει κανείς την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, όπως και στη βόρεια πόλη Τσέρνιχιβ, δεδομένου του τι συμβαίνει στο έδαφος.

Η Ολια Κοβάλιοβα (Olha Kovalyova), μια γυναίκα που έφτασε με τα δύο παιδιά της στη Μέντικα είπε ότι επίσης δεν πίστευε τη Μόσχα επειδή είχε ήδη αποτύχει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ, η οποία είχε ως στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ανατολικό Ντονμπάς της Ουκρανίας, περιοχή που ξεκίνησε το 2014.

Πηγή: https://www.ekirikas.com/

TOP NEWS