Στη Φλόριδα για τα Θεοφάνεια ο Αμερικής Ελπιδοφόρος

  • Dogma
αμερικής

Μετά από δύο χρόνια μικρής παρουσίας κόσμου, λόγω του κορωνοϊού, στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στον φημισμένο κολπίσκο Σπρινγκ Μπάγιου της Φλόριδας, το «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, ετοιμάζεται να υποδεχτεί μεθαύριο, Πέμπτη, εορτή των Θεοφανείων, πολλές χιλιάδες ομογενών της περιοχής και τουριστών από άλλες πόλεις της Αμερικής.

Τον Τίμιο Σταυρό θα ρίξει στη θάλασσα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος που θα συλλειτουργήσει στον εορτασμό με τον μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιο και άλλους ιερωμένους της περιοχής.

Μεταξύ των επισήμων, θα είναι ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, ο δήμαρχος των Χανίων της Κρήτης που αναμένεται σήμερα να φτάσει με συνεργάτες του για τη δεύτερη φάση της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των δύο πόλεων και άλλοι. Επρόκειτο να παραβρεθεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, αλλά το ταξίδι του ματαιώθηκε λόγω ασθενείας.

Εν τω μεταξύ, 68 νέοι έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν προετοιμαστεί, για να κολυμπήσουν στα νερά του Σπρινγκ Μπάγιου, προκειμένου να πιάσουν τον λευκό ξύλινο Σταυρό, που θα ρίξει ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο κύριος εορτασμός των Θεοφανείων θα αρχίσει αύριο, Πέμπτη στις 8 π.μ. με τον Ορθρο και στις 9 π.μ. με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου. Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου κατακλύζεται από κόσμο, ενώ χιλιάδες ομογενείς και ξένοι περιμένουν έξω από την εκκλησία στους τριγύρω δρόμους και ιδιαίτερα στο γειτονικό Σπρινγκ Μπάγιου, όπου στη 1 μ.μ. θα γίνει η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας αυτής, π. Αθανάσιος Χαριλάου, δήλωσε ότι «αυτή η ευλογία είναι μια ετήσια ευκαιρία για εμάς να θυμηθούμε την ανάγκη μας για τη χάρη του Θεού, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος ζητά από το Αγιο Πνεύμα να κατέβει στα νερά του Σπρινγκ Μπάγιου».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα κατευθυνθούν όλοι στο Σπρινγκ Μπάγιου.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα διαβάσει ευχή και θα ευλογήσει τα παιδιά τα οποία εν συνεχεία θα πάνε κολυμπώντας να πάρουν θέσεις και να περιμένουν επάνω σε βάρκες στη μέση του Σπρινγκ Μπάγιου, μέχρι τη στιγμή που θα γίνει η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Τον νικητή θα ευλογήσει ο Αρχιεπίσκοπος στην εξέδρα της τελετής.

Μετά την τελετή στο Σπρινγκ Μπάγιου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην κοινοτική αίθουσα «Σπανός-Πάππας».

Για πρώτη φορά φέτος οι εορτασμοί θα εμπλουτιστούν με διάλεξη. Συγκεκριμένα, το βράδυ της ίδιας μέρας, στην κοινοτική αίθουσα «Φάδερ Τρύφων» θα μιλήσει ο ιερέας, Δρ Ιωάννης Χρυσαυγής, ο οποίος υπηρετεί ως θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Είναι γεννημένος στην Αυστραλία, είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων για την πνευματικότητα και την οικολογία και ζει στο Μέιν. Θέμα του, θα είναι «Στη Γη, όπως στον Παράδεισο: Πνευματικές ρίζες της οικολογικής κρίσης». Σχετικά, ο π. Χαριλάου, είπε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που προσθέτουμε αυτό το νέο στοιχείο στον εορτασμό των Θεοφανείων μας. Εφόσον ευλογούμε τη δημιουργία, θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να συζητήσουμε τη δημιουργία από πνευματική άποψη». Υπάρχει σκέψη να καθιερωθούν αυτού του είδους οι διαλέξεις κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Το βράδυ του Σαββάτου η κοινότητα του Αγ. Νικολάου θα πραγματοποιήσει την επίσημη εκδήλωσή της για τον εορτασμό, στην αίθουσα «Σπανός-Πάππας».

Η τελετή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς, θεωρείται ως η μεγαλύτερη σ’ όλο το δυτικό ημισφαίριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η θερμοκρασία κατά την ημέρα των Θεοφανείων στην περιοχή του Τάρπον Σπρινγκς θα κυμαίνεται από 65 μέχρι 75 βαθμούς Φαρενάιτ.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Φωτογραφία αρχείο:  “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

TOP NEWS