Στην Αμερική τον Μάϊο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

  • Dogma
πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2020, προσκεκλημένος της αμερικανικής κυβερνήσεως και πιο συγκεκριμένα του Υπουργού  Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκειμένου να μιλήσει σε σύσκεψη για το Φυσικό Περιβάλλον.

Ο Πατριάρχης κ. Βαθρολομαίος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση στο Λευκό Οίκο προσανατολίζεται να γίνει μεταξύ 12 και 14 Μαΐου, όπου ο κ. Τράμπ θα επιδαψιλεύσει υψηλές τιμές στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το είχε άλλωστε αναφέρει και υποσχεθεί κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στον κ. Τραμπ στο Γραφείο Οβάλ στο Λευκό Οίκο στις 16 Ιουλίου, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο με προσήνεια και εγκαρδιότητα, παρόντος μάλιστα του αντιπροέδρου Μάικλ Πενς και του υπουργού Υγείας Αλεξ Εϊζαρ. Ο τελευταίος είχε εκπροσωπήσει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019.

Αποκλειστικές πληροφορίες της ομογένειας  αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες τουλάχιστον επί ένα δέκα ημέρες. Εκτός από την Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, όπου είναι και η έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Επίσης, ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί και τη Βοστώνη και συγκεκριμένα τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, όπου θα προστεί της τελετής της απονομής των πτυχίων της. Η εκδήλωση αυτή αναμένεται να γίνει κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο στις 16 Μαΐου. Υπογραμμίζεται ότι θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης που Οικουμενικός Πατριάρχης θα προστεί στην τελετή της αποφοίτησης της.

Ακόμα, το πανεπιστήμιο Notre Dame θα τιμήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με απονομή επίτιμου διδακτορικού διπλώματος, για τις πολύχρονες προσπάθειές του για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.

Οι επί μέρους λεπτομέρειες του προγράμματος και της επίσκεψης του Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητηθούν τις επόμενες εβδομάδες κατά την μετάβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στο Φανάρι κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιήσουν οι Αρχοντες εξ’ Αμερικής επίσκεψη στο Φανάρι. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έπειτα από την παμψηφεί εκλογή του στις 11 Μαΐου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε επισκεφθεί την Αμερική πριν από δέκα χρόνια και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2009, όπου πραγματοποίησε ευρεία περιοδεία σε πολλές πολιτείες πόλεις και είχε γίνει δεκτός με τιμές και ενθουσιασμό.

Τονίζεται ότι ο Πατριάρχης τρέφει ιδιαίτερη αγάπη, εκτίμηση και ενδιαφέρον για την Αρχιεπισκοπή και την Ομογένεια της Αμερικής. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι η πλέον πολυπληθέστερη και επιφανέστερη Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, όπως είχε υπενθυμίσει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην πρόσφατη ομιλία του στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, είχε τονίσει με νόημα τα εξής: «Είμαστε όλοι μέλη της μίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δεν είμαστε διαχωρισμένοι σε Μητροπόλεις και Κοινότητες και Τομείς και Οργανισμούς και Ιδρύματα». Παράλληλα, είχε αναφέρει το Τρίτο Αρθρο του Καταστατικού, πως «η Αρχιεπισκοπή ούσα Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι μία αδιαίρετος οντότητα στην ολότητα της».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS