Στο στόχαστρο της Άγκυρας ο Οικ. Πατριάρχης

  • Dogma
πατριάρχης

Μπορεί η κυβέρνηση της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να αιφνιδίασαν για τα καλά τη διεθνή κοινότητα και την Τουρκία με τις έρευνες του «SancoSwift» για υδρογονάνθρακες που ξεκίνησαν προχθές, όμως η Άγκυρα φαίνεται πως δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Το τουρκικό παραλήρημα-απάντηση στην Ελλάδα φαίνεται ότι ξεκινάμε μια επίθεση κατά της Ορθοδοξίας και ένα προκλητικό άρθρο απόστρατου στη γείτονα, ο οποίος ζητά διώξεις κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η δεύτερη κίνηση εκνευρισμού του Ερντογάν έχει να κάνει με το ερευνητικό «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το οποίο υπάρχει πιθανότητα να βγει και πάλι για έρευνα στη θάλασσα! Η Τουρκία με αυτόν τον διπλό τρόπο προσπαθεί να απαντήσει στην Ελλάδα, η οποία το τελευταίο διάστημα την έχει πιάσει…στον ύπνο.

Στο στόχαστρο του απόστρατου αντιναυάρχου και εκ των εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας» ΤζιχάτΓιαϊτζί μπήκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σε ένα απαράδεκτο άρθρο τουσε τουρκική ιστοσελίδα υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί στη… δικαιοσύνη! Για ακόμη μία φορά ένας Τούρκος παράγοντας προκαλεί…

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, η χρήση του όρου «Οικουμενικός» είναι παράνομη, γιατί «είναι Τούρκος πολίτης και θρησκευτικός λειτουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Σχετικά με τη συμμετοχή του Βαρθολομαίου στο Διαθρησκευτικό Συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μπαχρέιν, και τη χρησιμοποίηση του όρου «Οικουμενικός», το οποίο σύμφωνα με τον κ. Γιαϊτζίείναι αγνόηση του Συντάγματος της Τουρκικής Δημοκρατίας, έγραψε ότι «καλώ άμεσα τους αρμόδιους να ξεκινήσουν έρευνα για τον Τούρκο πολίτη “ιερέα”, με την κατηγορία της “άσκησης δραστηριοτήτων κατά της αδιαίρετης ακεραιότητας του κράτους”».

Στο άρθρο του ο απόστρατος αντιναύαρχος έγραψε ότι πρέπει να του απαγορευτεί η χρήση των όρων «Κωνσταντινούπολη», «Κράτος της Νέας Ρώμης» και «Οικουμενικός», ενώ ζήτησε να του ακυρωθεί το διαβατήριο και βάσει της αμοιβαιότητας. «Αυτός ο “ιερέας” να έχει την ίδια μεταχείριση που έχει και ο εκλεγμένος μουφτής της Δυτικής Θράκης», επισήμανε στο προκλητικό του άρθρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος απόστρατος έχει καταφερθείξανά εναντίον της Ελλάδας με προκλητικές δηλώσεις.Ειδικότερα κατά το παρελθόν έχει πει πως η Ελλάδα «έχει σχέδιο να εισβάλει στο Αιγαίο». Μέρος αυτού του ελληνικού σχεδίου, που έχει τρεις φάσεις και έχει εκπονηθεί από το 2017, αποτελούν-σύμφωνα με τον ίδιο- οι 16 χάρτες που παρουσίασε η Αθήνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Έτοιμοι να ξαναβγάλουν το «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Όσο για το τουρκικό ερευνητικό «Αμπντουλχαμίτ Χαν», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ολοκλήρωσε τις έρευνές του στον Κόλπο της Αττάλειας, όπου ήδη έχει φθάσει και πραγματοποιεί έρευνες το «ΟρούτςΡέις», και βρίσκεται ήδη από προχθές στο λιμάνι του Τασουτσού για συντήρηση,αλλά ενδέχεται να ξαναβγεί σύντομα για έρευνες, ώστε να προκαλέσει.Η πραγματοποίηση ερευνών είχε προβλεφθεί από τις 9 Αυγούστου έως τις 8 Οκτωβρίου από τη NAVTEX που είχε εκδοθεί σε περιοχές που αν και εντός του Κόλπου της Αττάλειας βρίσκονται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας σε περιοχή μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας.

Είναι ενδεικτικό πως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος έχουν προαναγγείλει εδώ και καιρό έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν αναφερθεί στην «πρόσκληση» της Λιβύης για έρευνες στις λιβυκές θαλάσσιες περιοχές. Βέβαια επικρατεί προβληματισμός στις τάξεις των υπηρεσιακών παραγόντων της χώρας για το αν η απάντηση από τους ομολόγους τους από τη Λιβύη θα έρθει με τις «πλάτες» της Άγκυρας με τη διεξαγωγή ερευνών σε αμφισβητούμενες περιοχές. Εμμέσως πλην σαφώς στα σημεία όπου δεν έχει οριοθετηθεί τουλάχιστον για την ώρα υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης και η Τρίπολη διεκδικεί τμήματα της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στη Λιβύη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Ντμεϊμπά και τουεπικεφαλής της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC) ΦαρχάτΜπενγκτάρα, ο οποίος έχει αυτονομηθεί και σύμφωνα με Άραβες αναλυτές έχει βρεθεί πολύ κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιπρόσθετα, πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ενέργειας της Λιβύης -λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εξέφραζε στήριξη στις προτάσεις του προέδρου της NOC για διασύνδεση με αγωγό της Λιβύης με την Ελλάδα- ανέφερε ότι «δεν έχει νόημα» η σύνδεση της Λιβύης με την Ελλάδα, καθώς λειτουργεί ήδη η διασύνδεση «GreenStream» Μελίτας-Σικελίας από το 2004, που συνδέει τη Λιβύη με το ευρωπαϊκό δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένη και η Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

TOP NEWS