Στο «Συμβούλιο Ενοποίησης» στις 15/12 η ανακοίνωση του επικεφαλής της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας

  • Dogma
εκκλησία

«Το συμβούλιο ενοποίησης των ουκρανικών ορθοδόξων εκκλησιών θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου» γράφει το Apostrophe προσθέτοντας ότι κατά τη συνεδρίαση τα μέλη του κλήρου θα εγκρίνουν το κείμενο που έχει ήδη εκδώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά την Αγία και Ιερά Σύνοδο της περασμένη εβδομάδας  και θα εκλέξει το νέο Προκαθήμενό του, ο οποίος και θα παραλάβει εν συνεχεία τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Φανάρι.

«Η σύνοδος θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, που είναι εδώ και αιώνες το κέντρο της ορθόδοξης ουκρανικής θρησκευτικής ζωής» τόνισε ο Ποροσένκο.

Ο Ιεράρχες που θα  μετάσχουν στο ενωτικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνουν το καθεστώς της αυτοκεφαλίας, όπως αυτό περιγράφεται στο καταστατικό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να εκλέξει το νέο Προκαθήμενο.

Για το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος επικεφαλής της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας μίλησε ο επικεφαλής της μη κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, Φιλάρετος, αναφέροντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο «Συμβούλιο Ενοποίησης». Πάντως, την  ίδια ώρα, ο Φιλάρετος υπενθύμισε με νόημα ότι η υποψηφιότητά του έχει θεωρηθεί ως η κύρια.

«Ευχαριστώ του επισκόπους που έχουν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους σε εμένα. (…) Θα ενημερώσω το συμβούλιο για την απάντησή μου όσον αφορά στην πρόταση της εκλογής μου, δικαιολογώντας το όραμα και την απόφασή μου, εάν η πρόταση ανακοινωθεί επίσημα στο συμβούλιο», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων ανέφερε ότι οι εξάρχες της Κωνσταντινούπολης, Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ και Αρχιεπίσκοπος Ιώβ, οι οποίοι «πρόσφατα δραστηριοποιήθηκαν στην Ουκρανία», είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής της αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Μιλώντας για την πιθανές υποψηφιότητες του Φιλαρέτου και του Μακάριου Μαλετίτς, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σημείωσε ότι «για την Κωνσταντινούπολη θα ήταν σημαντικό η νέα δομή να διευθύνεται από έναν κανονικό ιεράρχη», αφού θα της έδινε «μεγαλύτερη νομιμότητα».

Με πληροφορίες από sputniknews

Φωτογραφία: Βικιπαιδεία

TOP NEWS