Στον Αλεξανδρείας Θεόδωρο το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας 2022»

  • Δόγμα

Το βραβείο πρόκειται να απονεμηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στο ετήσιο συμπόσιο του Τάγματος, τελετή που θα γίνει στο ξενοδοχείο New York Hilton στη Νέα Υόρκη.

Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συναπαρτίζουν το «Τάγμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα»ανακοινώνουν ότι το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας 2022» θα απονεμηθεί στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β’.

Το βραβείο πρόκειται να απονεμηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στο ετήσιο συμπόσιο του Τάγματος, τελετή που θα γίνει στο ξενοδοχείο New York Hilton στη Νέα Υόρκη.

Αναγνωρίζοντας τη μακρά ιστορία του Πατριάρχη Θεοδώρου στην υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Δρ. Αντώνιος Ι. Λιμπεράκης, Εθνικός Διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, δήλωσε: «Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος έχει βαθιά κατανόηση της κανονικής θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. στην Εκκλησία, και απέραντο σεβασμό και αγάπη για τον ίδιο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αντίστοιχα, με τεράστιο κόστος και εν μέσω σημαντικού κινδύνου, ο Μακαριώτατος στάθηκε με συνέπεια στον Παναγιώτατο, υπερασπιζόμενος τα παραδοσιακά εκκλησιαστικά και κανονικά προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος ξεχωρίζει για τους αγώνες του υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, έχει σταθεί ενάντια στον επεκτατισμό του ρωσικού Πατριαρχείου, όλως ιδιαιτέρως στη δική του πατριαρχική δικαιοδοσία, στην Αφρική. Απέναντι στη ρωσική εισπήδηση στην αφρικανική γη, αλλά και στην κάλυψη που παρείχε ο ρώσος Πατριάρχης στον Πούτιν, όταν ο τελεύταιος πήρε την απόφαση να εισβάλλει στην Ουκρανία, ο κ. Θεόδωρος, με καθάριο εκκλησιαστικό και σαφή λόγο, στηλίτευσε τη θέση του Πατριαρχείου Μόσχας και ζήτησε από τη Μόσχα να ανακαλέσει τις ενέργειές της.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε επίσης Ιστορία της Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στην Οδησσό της Ρωσίας. Στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη ομόφωνα από τους Ιεράρχες του Αλεξανδρινού Θρόνου Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» καθιερώθηκε το 1986 από το Εθνικό Συμβούλιο του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, Τάγμα Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική. Το βραβείο πήρε το όνομά του από έναν από τους μεγάλους εκκλησιαστικούς ηγέτες του 20ου αιώνα, τον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Αθηναγόρα Α’. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στο Ετήσιο Δείπνο του Τάγματος σε ένα πρόσωπο ή οργανισμό που μεριμνά με συνέπεια για τα βασικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία όλων των ανθρώπων.

Με πληροφορίες από  archons.org/

TOP NEWS