Συλλείτουργο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

  • Dogma
πατριάρχη αλεξανδρείας

Την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος συλλειτούργησε μετά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στη Λευκωσία.

Στο συλλείτουργο του Αρχιεπισκόπου Κύρπου μετά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ,  παρέστησαν συμπαραστατούμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κένυας κ. Μακάριος, Γουινέας κ. Γεώργιος, Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, 0 Πανιερώτατος Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τη συνοδεία του στην Κύπρο και δοξολόγησε τον εν Τριάδι Θεόν που προσέφερε αυτήν την ευλογία της παρουσίας τους στην Νήσο των Αγίων και των μαρτύρων. Ενημέρωσε το εκκλησίασμα ότι αποφασίστηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα να παραχωρηθεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, επεσήμανε ότι οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, γι΄ αυτό χρειάζεται μια στενή επαφή, καλή συνεργασία και μια θεάρεστος ομόνοια μεταξύ των Εκκλησιών. Μόνο έτσι θα μπορούμε να είμαστε δυνατοί και να διεκδικούμε τα δίκαια των Πατριαρχίων, αλλά και της δικής μας Εκκλησίας της Κύπρου, αφού ο κίνδυνος είναι για όλους μας.

Έχουμε την πεποίθηση και την πίστη ότι ο Θεός δε θα επιτρέψει άλλη συρρίκνωση του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας και γενικά της Ευρώπης ότι ο Χριστιανισμός γεννήθηκε στη Μέση Ανατολή και εδώ πρέπει να παραμείνει. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Θεόδωρο ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα είναι κοντά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπως είναι κοντά και στα 3 Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής. Τέλος, του ευχήθηκε «Πολλά τα έτη σας, Μακαριώτατε. Χαιρόμαστε πολύ που φέτος εορτάζεται τα ονομαστήριά σας κοντά μας».

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος έκφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο για τη φιλοξενία. «Όπως ξέρετε, Μακαριώτατε, οι Προκαθήμενοι εορτάζουν τα ονομαστηρία τους στην έδρα τους. Εγώ πάντα στις 17 Φεβρουαρίου εόρταζα σε μια αφρικανική χώρα. Σήμερα, βρίσκομαι στο πέλαγος της αγάπης της Εκκλησίας της Κύπρου. Νιώθω πως με αγγαλιάζει στοργικά ο Άγιος Σάββας ο ηγιασμένος, τον οποίο εορτάζουμε και στην Αλεξάνδρεια».

«Μακαριώτατε, πριν από λίγο καιρό σας θαύμαζα στη Σύνοδο των Προκαθημένων ακούγοντας τη φωνή της αγωνίας σας για το μέλλον της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, εκφράζοντας την αγάπης σας που δείχνεται πάντοτε προς τα παλαίφατα Πατριαρχεία της Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Ίσως, αυτό να αισθανότανε και ο Μέγας Πατριάρχης Κύριλλος Αλεξανδρείας και στην Γ΄ Οικομενική Σύνοδο έδωσε το Αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Κύπρου. Εσείς, σήμερα, Μακαριώτατε, μας δίνετε σπίτι, μας προσφέρετε θυσιαστήριο. Πάντα το Πατριαρχείο ήτανε εμπερίστατο. Έπρεπε οι Πατριάρχες να ταξιδεύουνε στις Παραδουνάβιες χώρες και στη Ρωσία για να μαζέψουνε βοήθεια έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των Σουλτάνων και έτσι να διατηρήσουν τα Μοναστήρια τους».

Στο τέλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης εξέφρασε και πάλι την ευγνωμοσύνη του και ολόκληρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου για όλη τη βοήθεια και υποστήριξη που έδειξε. Ακολούθως, του προσέφερε παράσημο εις ένδειξη της αναγνώρισής του ως Μέγαν Ευεργέτη της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε γέυμα προς τιμήν του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο. Μεταξύ άλλων παρακάθησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, η συνοδεία του Πατριάρχη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδος, ο βοηθός αρχηγός της Αστυνομίας, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ.

TOP NEWS