Σύναξη ιεραρχών Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική

  • Dogma
αμερική

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε την πρώτη Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, που είναι οι Μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, οι βοηθοί Επίσκοποι του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο Μητροπολίτης των Καρπαρώσων, καθώς και ο Μητροπολίτης της Αλβανικής Επισκοπής η οποία σήμερα χηρεύει έπειτα από την πρόσφατη εκδημία του Μητροπολίτη Φιλομηλίου Ηλία.

Στη Σύναξη, η οποία συνεκλήθη στην πόλη Λος Αντζελες της Καλιφόρνιας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου παρευρέθηκε μόνο ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος εκ των Μητροπολιτών της Επαρχιακής Συνόδου και ουδείς άλλος, όλοι οι βοηθοί Επίσκοποι του κ. Ελπιδοφόρου και ο Μητροπολίτης Νύσσης Γρηγόριος των Καρπαθορώσων.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής παρευρέθηκαν άπαντες οι βοηθοί Επίσκοποι οι οποίοι υπηρετούν κατ’ ανάθεση είτε ως πρωτοσύγκελοι, είτε ως βοηθοί σε Μητροπόλεις όπως λόγου χάρη Σικάγου, Αγίου Φραγκίσκου, Ντένβερ και Ατλάντας, είτε στη Βιβλιοθήκη της Σχολής, είτε άνευ συγκεκριμένης αρμοδιότητας, είτε στο Προσκύνημα του Αγίου Αυγουστίνου στη Φλόριδα.
Στο ανακοινωθέν αναγράφεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, είπε στους ιεράρχες πως «ως ηγέτες όλων των επιπέδων στις κοινότητές μας, έχομε την ευθύνη και το προνόμιο να εκφράζομε τις ανησυχίες του Οικουμενικού Θρόνου και να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του».

Ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλεσε τη Σύναξη των ιεραρχών ως μία επί πλέον ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ιδέες και γνώμες. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η Σύναξη αυτή θα καθιερωθεί να γίνεται μία φορά τον χρόνο. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμα πως «όπως δεν μπορεί να υπάρξει υιός χωρίς μητέρα, δεν μπορεί να υπάρξει ιεράρχης χωρίς τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS