Σύναξη ιερέων της Αρχιεπισκοπής Καναδά

  • Dogma
καναδά

Υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου, πραγματοποιήθηκε η σύναξη ιερέων,  στην οποία συμμετείχαν ο Επίσκοπος Αθηναγόρας και 43 ιερείς.

Το πρόγραμμα καθορίσθηκε από τον Σύνδεσμο Ιερέων, του οποίου πρόεδρος είναι ο π. Παναγιώτης Αυγερόπουλος. Ηταν ένα πρόγραμμα πνευματικό στα πλαίσια του οποίου έγιναν εισηγήσεις και συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

«Βιβλική εξήγηση στην προς Εβραίους 11: Μορφές της Παλαιάς Διαθήκης ως παραδείγματα για την Εκκλησία του 21ου αιώνα». Ομιλητής: Αιδ. π. Λάμπρος Καμπερίδης.
«Η μετάδοση της Ορθόδοξης Πίστης μέσα από το Λειτουργικό Ετος: Γιατί η λειτουργική ομοιομορφία είναι σημαντική». Ομιλητής: Πανοσιολ. π. Φώτιος Τσάμης.
«Η Λειτουργία του Λόγου: Η ομιλία ως φάρος της ελπίδας μας στα μη ορατά». Ομιλητής: Αιδ. π. Bohdan Hladio.
«Ο ιερέας ως διαχειριστής: Ευθύνες του Ιερέα στην κοινότητά του». Ομιλητής: Αιδ. π. Χαρίδημος Σαρρής.
«Η διακονία στη νεολαία σήμερα: Μια διαφορετική προσέγγιση». Ομιλητής: Αιδ. π. Νικόδημος Κοντογιωργάκης.
Την όλη συζήτηση διηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος. Διεξήχθησαν εκλογές και ανεδείχθη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιερέων με την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος: π. Φώτιος Τσάμης, Οντάριο. Αντιπρόεδρος, π. Φανούριος Πάππας, Ontario. Γραμματεύς, π. Κωνσταντίνος Τσιάλτας, Οντάριο. Ταμίας, π. Κωνσταντίνος Παυλίδης, Οντάριο. Μέλη: π. Νικόλαος Σιδεράς, Βρετανική Κολομβία, π. Κωνσταντίνος Τσιόλας, Οντάριο, π. Κωνσταντίνος Lungu, Κεμπέκ, π. Παναγιώτης Μαρόπουλος, N.S.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Σωτήριο και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο θα ετοιμάσουν τα θέματα για την Κληρικολαϊκή Συνέλευση η οποία θα γίνει από 28 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2024, στο St. Catharines, Οντάριο.

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου το εσπέρας, έγινε Θεία Λειτουργία και έλαβαν μέρος όλοι, αρχιερείς και ιερείς, στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Kingston προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου, ο οποίος κήρυξε καταλλήλως και διαβίβασε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία η Κοινότητα του Κίνγκστον (Kingston) παρέθεσε δείπνο για όλους. Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος παρουσίασε όλους τους ιερείς, οι οποίοι όλοι μαζί τραγούδησαν χριστιανικά άσματα. Τελείωσαν δε με τον πολυχρονισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Οπως επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος η κοινότητα του Κίνγκστον είναι μικρή, αλλά πολύ νοικοκυρεμένη. Ιερατικός της προϊστάμενος είναι ο π. Ευδόκιμος Μαθιουδάκης, ο οποίος είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο και εργάζεται με ζήλο και με την ψυχή του για την πνευματική και υλική πρόοδο της κοινότητας. Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο κ. Ευθύμιος Μαρδίκης, και πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας η κ. Μαρίνα Οικονόμου.

Η Σύναξη των Ιερέων κάθε ημέρα άρχιζε με Ορθρο και τελείωνε με βραδινή προσευχή. Την Τετάρτη το βράδυ η ημέρα τελείωσε με Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Τόσο στον Ορθρο, όσο και στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία έψαλαν σχεδόν όλοι οι ιερείς.

Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος ευχαρίστησε όλους και είπε, ότι «ήταν η πιο πνευματική σύναξη ιερέων. Ηταν μια πραγματική οικογένεια», τόνισε. Ολοι μαζί έκαναν προσευχή και έψαλαν το Φως Ιλαρόν, ενώ όλοι μαζί έψαλαν τη φήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

 

TOP NEWS