Συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη

  • Dogma
συνάντηση

Μισή ώρα πάνω από το προγραμματισμένο κράτησε η συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 12.10 και τα πρώτα λεπτά περίσσευαν τα χαμόγελα αλλά και τα αστεία μεταξύ τους. Το κλίμα ήταν σαφώς πιο ευχάριστο από τις προηγούμενες συναντήσεις. Ολοκληρώθηκε σχεδόν μια ώρα αργότερα και μάλιστα όπως σημείωναν πηγές ενδεικτικό του καλού κλίματος ήταν ότι άλλες φορές τα πρώτα λεπτά δεν υπήρχε ήχος αλλά τώρα ακούστηκαν τα πάντα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Δείτε φωτογραφίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα, ενόψει και της σημερινής συνάντησης, ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
«Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δίπλα στους δύο ηγέτες, στη συνάντηση τους σήμερα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40’, πήραν θέση και οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, όπως και οι διπλωματικοί σύμβουλοι τους, η Άννα – Μαρια Μπούρα κα ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

TOP NEWS