Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ανακοίνωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

  • Dogma
γεραπετρίτης

Στις 18 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, μετά τη δίωρη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

«Ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το κλίμα αισιοδοξίας που επιτρέπει την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκινώντας τις δηλώσεις του και απευθυνόμενος στο Χακάν Φιντάν, ο οποίος νωρίτερα τόνισε ότι «ελπίζει σε εποικοδομητικό διάλογο».

«Αποστολή μας είναι να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις», είναι το μήνυμα που έστειλε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επεσήμανε ότι «κλειδί» για την καλή πορεία των διμερών σχέσεων είναι η επικείμενη συνάντηση των κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν. «Είναι απαραίτητο να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν», είπε.

«Θέλουμε οι σχέσεις να συνεχιστούν στη βάση αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο οδικός χάρτης
Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης να περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:

«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου».

Δεύτερον, προσέθεσε, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, προσέθεσε, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

«Σκοπός να προλαμβάνουμε επικίνδυνες καταστάσεις»
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, «αποστολή των δύο υπουργών είναι:

-Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις.

-Δεύτερο, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων.

-Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Κομβικά σημεία, όπως τόνισε, θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

«Θετική εποχή»
«Έχουμε ξεκινήσει μια θετική εποχή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε από τη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους σε θετικό κλίμα.

Προσέθεσε δε πως υπάρχει «ταύτιση απόψεων για επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου».

TOP NEWS