Συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου μετά τη «συγγνώμη» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

  • Dogma
πρωθυπουργός

Με το γεφύρι της Άρτας μοιάζει πλέον η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Μετά τη ματαίωση της ξενάγησης στον ναό του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero και την απουσία του κ. Ελπιδοφόρου από τη δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού, τα πράγματα αλλάζουν ξανά.

Ο Εθνικός Κήρυκας αποκάλυψε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, δεν προσφώνησε τον Έλληνα πρωθυπουργό στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η ομογένεια και αυτό ύστερα (όπως ανέφεραν πληροφορίες) από αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, όπως σημείωνε το δημοσίευμα, θα γίνονταν προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης που προκλήθηκε ανάμεσα στις δυο πλευρές μετά την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» και την εικόνα του δίπλα στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Και φαίνεται ότι οι προσπάθειες αυτές έγιναν, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (24.09.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ προανήγγειλε μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Όπως εξήγησε, υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό», επισήμανε.

«Η νευρικότητα της Τουρκίας έχει πάντα αντανάκλαση στο Αιγαίο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία μετά την παρουσία Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Όπως είπε, «η νευρικότητα της Τουρκίας πάντα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο».

«Δε βλέπουμε από τον Ερντογάν κάτι που να μας αιφνιδιάζει. Έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν αυτούς τους κύκλους αντιδράσεων από την πλευρά της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου. Αυτό που έχει καταφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα δύο τελευταία χρόνια είναι να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει να εγκλωβίζεται σε αιφνιδιαστικά και επώδυνα διλήμματα. Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια σύνορα στο Δίκαιο της Θάλασσας. Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Παρακολουθούμε τη νευρικότητα της Τουρκίας, η οποία πάντα έχει μια αντανάκλαση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», είπε.

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι είναι προγραμματισμένο και ότι το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς. «Ό,τι και να κάνει ο Ερντογάν, η ελληνική πλευρά είναι απολύτως προετοιμασμένη να αντιδράσει σε όλα τα μέτωπα. Στη διπλωματία, σε οτιδήποτε πρέπει να γίνει για να αναδείξουμε για ακόμα μια φορά ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με πλήρη αποφασιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι είμαστε σε φάση επανάληψης του καλοκαιριού του 2020, αλλά αυτό που έχει δείξει η ιστορία με την Τουρκία είναι ότι ανά πάσα στιγμή οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.

Σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είμαστε στο καλύτερο σημείο από ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τον Οκτώβριο ολοκληρώνεται η καινούρια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία έχει μια σειρά από συνέργειες και εμπλέκεται και το ΝΑΤΟ. Υπάρχει πολύ καλή σχέση και με τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε, η σχέση μας με την Αίγυπτο βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο».

Φωτογραφία αρχείου: Κώστας Μπεης/ Εθνικός Κήρυκας

TOP NEWS