Συνάντηση του Επισκόπου Μπραζαβίλ με τον Πρέσβη της Γκαμπόν

  • Dogma
Μπραζαβίλ

Με τον Εξοχ. Πρέσβη της Γκαμπόν στο Κονγκό κ.René Makongo συναντήθηκε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων την 14η Οκτωβρίου 2016.

Κατά την συνάντηση συζητήθησαν θέματα αφορώντα στην τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Γκαμπόν, κατόπιν της προσφάτου επισήμου αναγνωρίσεώς της από το κράτος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό συμπληρώνει ήδη 30 χρόνια παρουσίας και δράσεως στην Δημοκρατία του Κονγκό. Ο πρώτος κήρυξ της Ορθοδοξίας στην Μπραζαβίλ το έτος 1983 υπήρξε ο καταγόμενος από το Lubumbashi της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) αδελφός και μετέπειτα πρώτος ιερέας, μακαριστός Floribert Tchizibou.

Το 1985 ο μακαριστός Μητροπολίτης Άκκρας κυρός Ειρηναίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στη Μπραζαβίλ, βαπτίζοντας εξήντα πέντε πιστούς. Το 1988 ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ειρηναίος χειροτόνησε κληρικό τον π.Floribert Tchizibou.

Το 1991 το κράτος του Κονγκό ανεγνώρισε νομικώς την ορθόδοξη κοινότητα της χώρας. Το 1994 ο αοίδιμος Μητροπολίτης Καμερούν κυρός Πέτρος, μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας (1997-2004), αναδιοργάνωσε την τοπική Εκκλησία και κατόπιν χειροτόνησε τους πρώτους γηγενείς κληρικούς, Αιδεσιμ.ωτάτους π.Bernard Diafouka και π.Maxime Oumba.

Το 1995 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρός Παρθένιος Γ’ υπήγαγε την Εκκλησία του Κονγκό στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής (RDC), ο Ποιμενάρχης της οποίας, μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Τιμόθεος, μερίμνησε για την περαιτέρω πρόοδο της ορθοδοξίας στο Κονγκό.

Από το έτος 2003 ο τότε Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής (νυν Πενταπόλεως) Σεβ.κ.Ιγνάτιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την οργάνωση της τοπικής Εκκλησίας. Με πρωτεργάτη τον εξ Αγίου Όρους Ιερομόναχο π.Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο, προέβη στην σύσταση Ενοριών, στην ανέγερση Ιερών Ναών, στην χειροτονία κληρικών, στην δημιουργία ορθοδόξων εκπαιδευτηρίων, ορφανοτροφείου και ραδιοφωνικού σταθμού.

Το 2007 η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κονγκό.

Την 7η Οκτωβρίου 2010, κατόπιν αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής τα κράτη της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ και της Δημοκρατίας της Γκαμπόν, αποσπασθέντα από την πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία των Ιερών Μητροπόλεων Κεντρώας Αφρικής και Καμερούν αντιστοίχως, αποτέλεσαν μία ξεχωριστή Επισκοπή, την Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, υπό την ευθύνη του διορισθέντος ως Πατριαρχικού Επιτρόπου Αυτής π.Θεολόγου Χρυσανθακόπουλου.

Τον Οκτώβριο 2012 ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ πραγματοποίησε την δεύτερη επίσημη επίσκεψή Του στο Κονγκό.

Τέλος, την 21η Νοεμβρίου 2012, κατόπιν προτάσεως της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β’, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του παλαιφάτου Πατριαρχείου, εξέλεξε ομοφώνως τον τότε Αρχιγραμματέα Αυτής, Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο ως πρώτο Επίσκοπο της νεοπαγούς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, ο οποίος ενεθρονίσθη επισήμως στην έδρα της Επισκοπής, στη συμπρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό, Pointe-Noire, την 14η Απριλίου 2013.

Σήμερα, η Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν αναπτύσσει δυναμικά ένα σπουδαίο ιεραποστολικό και κατηχητικό έργο, συμπληρούμενο από έντονη δραστηριότητα στους τομείς της φιλανθρωπίας, της εκπαιδεύσεως, της περιθάλψεως και της υγείας, ιδιατέρως υπέρ των εμπεριστάτων και ασθενεστέρων οικονομικά γηγενών, χωρίς καμμία θρησκευτική ή άλλη διάκριση.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ