Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι – Ακούστηκαν οι πρώτες προσευχές του Ραμαζανιού, μετά από 88 χρόνια, στην Αγία Σοφία

  • Δόγμα

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα της μετατροπής του μνημείου σε τζαμί, παραβρέθηκαν στην Αγία Σοφία, και πέριξ αυτής, περίπου 350.000 άνθρωποι, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο εκείνων των ημερών.

Γράφει ο Αναστάσιος Μαρίνης, Ιστορικός

Εχθές, Παρασκευή 01 Απριλίου 2022, στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, μετά από 88 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν οι νυχτερινές προσευχές του Ραμαζανιού, που ονομάζονται «Ταραουίχ» και είναι τόσο αγαπητές στους τούρκους πιστούς.

Το θέμα έκανε γνωστό με δήλωσή του, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίάς, Αλί Ερμπάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Για πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια, το τζαμί (…) θα φιλοξενήσει πιστούς για προσευχές tarawih με την ευκαιρία αυτού του Ραμαζάνι. Θα είμαι μάρτυρας, αν θέλει ο Κύριος, αυτή την όμορφη στιγμή, και θα κάνω την πρώτη προσευχή Ταραουίχ, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ».

Ως γνωστόν, η Αγία Σοφία, μετά από απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, μετατράπηκε σε τόπο θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων, σε τζαμί, στις 24 Ιουλίου 2020, προκαλώντας παγκόσμια αντίδραση για την προσβολή στην ιερότητα και την πολιτιστική και συμβολική αξία του μνημείου.

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα της μετατροπής του μνημείου σε τζαμί, παραβρέθηκαν στην Αγία Σοφία, και πέριξ αυτής, περίπου 350.000 άνθρωποι, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο εκείνων των ημερών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του μετά την πρώτη προσευχή, σημείωσε ότι η Αγία Σοφία ήταν τέμενος και έγινε ξανά τζαμί, επιστρέφοντας στην προγενέστερη μορφή της, ενώ επεσήμανε ότι πλέον θα εξυπηρετεί τους πιστούς ως τέμενος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο χαρακτήρισε την ως άνω μετατροπή ως «θλιβερή και απαράδεκτη» και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να προστατέψουν την ιερότητα αλλά και την παγκόσμια πολιτιστική προβολή του Ναού, που, ταυτόχρονα, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Όλος ο ορθόδοξος κόσμος αντιτάχθηκε με δηλώσεις και Ανακοινώσεις στην μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας. Οι εκπρόσωποι της χριστιανικής νεολαίας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Καζαχστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, που συνεδρίασαν διαδικτυακά, απηύθυναν έκκληση να προστατευθεί η ιερότητα του Ναού και η υψηλή πολιτιστική του αξία, σύμβολο παγκόσμιο και ιερό για τους απανταχού της γης χριστιανούς, πρωτίστως, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Ως «ημέρα πένθους και μεγάλης θλίψεως» χαρακτηρίστηκε η κίνηση αυτή του Προέδρου Ερντογάν, από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η Σύνοδος της οποίας αναφέρθηκε στο γεγονός, χαρακτηρίζοντας την όλη μετατροπή ως «αρπαγή του Μεγάλου Ναού της Αγίας Σοφίας, της δικής μας Αγίας Σοφίας».

Μένει να φανεί στο επόμενο διάστημα, κατά πόσον αυτές οι προσευχές των τούρκων πιστών στο Ναό της Αγίας Σοφίας  θα σταθούν ικανές ώστε να ενεργοποιήσουν τη χριστιανική πίστη και το αίσθημα διατήρησης της πολιτιστικής και παγκόσμιας κληρονομιάς, δραστηριοποιώντας διεθνείς φορείς και οργανισμούς, στην προσπάθεια αντιμετώπισης και πιθανού περιορισμού του προβλήματος, κάτι που, για την ώρα τουλάχιστον, φαντάζει αδύνατον.

TOP NEWS