Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

  • Dogma
σύνοδος

Συνέρχεται σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε συνεδρίαση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με τις  εξελίξεις στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία  να είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο της ανακοίνωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου την περασμένη εβδομάδα για αναγνώριση της μέχρι τώρα σχισματικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως αυτοκέφαλης και της αποκατάστασης του σχισματικού πατριάρχη Ουκρανίας Φιλάρετου.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε «καταστροφική» απ’ την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που προανήγγειλε «σκληρή» απάντηση και αναμένεται να κάνει ανακοίνωση μετά τη συνάντηση στο Μινσκ.

Τη Σύνοδο συγκάλεσε ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ενώ θα συμμετέχει και ο μητροπολίτης Ονούφριος, ο οποίο; προίσταται ενός εκ των Ουκρανικών εκκλησιών, οι οποίες  υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

«Θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε ο πατριάρχης Κύριλλος πριν απ’ την σύνοδο.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο πατριάρχης Κύριλλος σχολίασε την Παρασκευή: «Ελπίζω ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα βρει τη δύναμη να ξεπεράσει την κρίση και να διατηρήσει την ενότητά της».

Πριν τη Σύνοδο των ιεραρχών ο πατριάρχης Κύριλλος συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της χώρας, BelTA.

«Ένα σχίσμα πάντα είναι κακό. Σημαίνει αρνητικές επιπτώσεις και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και ευχήθηκε «σοφία και υπομονή» στον Κύριλλο και «σε όλους τους επισκόπους της εκκλησίας μας». «Ως μέλη της εκκλησίας θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ενότητα», φέρεται να είπε ακόμη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησίας της Λευκορωσίας είναι κι αυτή υπό την σκέπη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το θέμα απασχόλησε και το Κρεμλίνο, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Με πληροφορίες από Radio Free Europe

Φωτογραφία: president.gov.by

TOP NEWS