Σύνοδος Αρχιεπισκοπής Αχρίδος: Αποδέχθηκε την απόφαση της Σερβικής Εκκλησίας – Ευχαριστίες προς το Φανάρι

  • Δόγμα
αχρίδος

Η Εκκλησία των Σκοπίων ευχαρίστησε το Φανάρι για την αναγνώριση και αποδέχθηκε την εκκλησιαστική κοινωνία με τη Σερβία.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, συνεδρίασε η Εκκλησία των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» (ΜΟΕ-ΑΧ), υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο.

Η Σύνοδος αποδέχθηκε την εκκλησιαστική κοινωνία και τη νέα σελίδα στις σχέσεις της με το Πατριαρχείο Σερβίας. Σήμερα δε, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, το πρωί, Πατριάρχης Σερβίας και Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος συλλειτουργούν στον Ι. Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, ως μια απαρχή και νέα εκκίνηση των σχέσεων των δύο Εκκλησιών.

Την ίδια ώρα, η Σύνοδος ευχαριστεί το Φανάρι για την αναγνώριση και αποδοχή σε «ευχαριστιακή κοινωνία» , αποδεχόμενη την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επικείμενο Συλλείτουργο των κ. Βαρθολομαίου και Στεφάνου την Πεντηκοστή ή τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Ο Εκπρόσωπος της «Μακεδονικής Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», Επίσκοπος Ντέμπαρ Τιμόθεος,σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ των Σκοπίων, ανέφερε ότι στόχος της ΜΟΕ-ΑΧ είναι η Αυτοκεφαλία, αίτημα που, πριν φθάσει στο Φανάρι, πρέπει πρωτίστως να ζητηθεί από το Πατριαρχείο Σερβίας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μετά να προβεί το Φανάρι στην τελική έκδοση του Τόμου.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα, όλες οι ορθόδοξες Εκκλησίες θα αποδεχθούν και θα αναγνωρίσουν την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, με απώτερο στόχο να επέλθει η ειρήνη και η ενότητα στον ορθόδοξο κόσμο.

Παρακολουθήστε το συλλείτουργό 

TOP NEWS