«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα να εκτίθενται σε Λονδίνο και Αθήνα» – Η πρόταση του Βρετανικού Μουσείου

  • Dogma
γλυπτά

Ελλάδα και Βρετανία φαίνεται πως συνεργάζονται στενά πλέον για μια συμφωνία «win-win» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτό αποκάλυψε σε νέες δηλώσεις του ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλώντας στο BBC.

Συγκεκριμένα, ο Τζορτζ Όσμπορν του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε η συμφωνία που επεξεργάζονται προβλέπει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μπορεί κανείς να τα δει και στην Αθήνα αλλά και στο Λονδίνο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τρόπο που κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα» είπε ο Όσμπορν στο BBC, «αλλά πιστεύω πως θα μπορεί να υπάρξει μια πρόοδος με τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αν μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα και αυτή είναι μια συμφωνία “win – win” για την Ελλάδα και για εμάς».

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε δανεισμό, είπε: «Μιλάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να αποδεχθούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα και εξίσου δεν μπορούν να μας επιβάλουν πράγματα που εμείς θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Ο Όσμπορν έχει δηλώσει πως για να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα οριστικά πίσω στην Ελλάδα τότε θα πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, για την οποία ο ίδιος δεν έχει καμία δικαιοδοσία. Σημείωσε, δε, πως: «Αυτό που μπορεί να κάνει το Μουσείο είναι να προσπαθήσει να χτίσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος».

TOP NEWS