Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά στην Αγγλία

  • Dogma
αγίου λουκά

Η θεοφιλής Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου, με πρωτοβουλία και χορηγεία των ευγενικών Αρχόντων της, οργανώνει εβδομάδα αφιερωμένη στον Θαυματουργό Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τον Ιατρό, τα Ιερά Λείψανα του οποίου θα μεταφέρει στην εν λόγω Κοινότητα και στην Ομογένειά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο οποίος έχει παρουσιάσει και αναδείξει τον Ιαματικό Άγιο σε όλο τον Ελληνισμό.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου ο Άγιος Αργολίδος θα βρίσκεται στο Λονδίνο από τις 24 έως και τις 30 Απριλίου τ.έ. Θα μεταφέρει τα Τίμια Λείψανα του Αγίου Λουκά και σε άλλες Κοινότητες, εντός και εκτός Λονδίνου, με σκοπό να δοθεί η ευλογημένη δυνατότητα σε όσο γίνεται περισσότερους αδελφούς Ομογενείς να προσκυνήσουν, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας τα Τίμια Λείψανα. Έχει ήδη συνταχθεί το πλήρες πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και των προσκυνηματικών επισκέψεων.
Καλούμε με μεγάλη χαρά όλους τους πιστούς και ιδιαίτερα όσους και όσες ευλαβούνται τον Άγιο Λουκά να σπεύσουν να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανά του, στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής Harrow ΒΔ Λονδίνου, αλλά και στους άλλους Ιερούς Ναούς και στις Κοινότητες όπου θα μεταφερθεί.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε στο: 020 – 8732 2833!

Σύντομη βιογραφία του Αγίου Λουκά:
Γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Παντρεύτηκε τη νοσοκόμα Άννα Βασιλίγιεβνα με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών έχασε τη σύζυγό του από φυματίωση. Δεν ξαναπαντρεύτηκε, και επισκεπτόταν τον τάφο της συχνά όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες της ταραχώδους ζωής του.

Το 1920 εξελέγη καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Σε όλη του τη ζωή ήταν από λίγο έως εξαιρετικά φτωχός. Ο άγιος Λουκάς ως ιατρός δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα. Έκανε μεγάλες ιατρικές ανακαλύψεις και άνοιξε νέους ορίζοντες στην ιατρική επιστήμη της εποχής του. Στο χειρουργείο είχε πάντα την εικόνα της Παναγίας μπροστά στην οποία προσευχόταν για λίγα λεπτά πριν από κάθε επέμβαση.

Το 1921 χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα (1923) Επίσκοπος Τασκένδης. Από τότε συνδύαζε ποιμαντικά και ιερατικά καθήκοντα. Από το 1922 και μέχρι την τελευταία του πνοή γνώρισε συλλήψεις, βασανιστήρια, εξορίες και κακουχίες. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε συνολικά έντεκα χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα εξασκούσε την ιατρική βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη.

Από το 1946 μέχρι το 1961 που πέθανε, ήταν Μητροπολίτης της Συμφερούπολης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς φέρεται από τους πιστούς να εμφάνισε πολλά πνευματικά χαρίσματα όσο ακόμα ζούσε. Πολλοί έχουν δηλώσει ότι διαπίστωσαν ότι είχε διορατικό χάρισμα, κι άλλοι ότι τους θεράπευσε με την προσευχή του, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του που δεν έβλεπε πλέον για να χειρουργεί.

Εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου του 1961. Τον Νοέμβριο του 1995 ανακηρύχτηκε άγιος με απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού πρώτα ειδική επιτροπή ασχολήθηκε με τη ζωή, τα έργα και τα θαύματά του τα οποία καταγράφονταν και μετά τον θάνατό του.

Στις 17 Μαρτίου 1996 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του από τον αρχιεπίσκοπο Λάζαρο και μέλη της επιτροπής, μπροστά σε 40.000 περίπου παρευρισκόμενους. Λέγεται ότι βρέθηκαν η καρδιά του και τμήματα του εγκεφάλου του αδιάφθορα ενώ άρρητος ευωδία εξερχόταν από τα λείψανά του.

Η μνήμη του Αγίου Λουκά γιορτάζεται στις 11 Ιουνίου.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ