Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα Πλατύ Αγλαντζιάς

  • Dogma
Αγλαντζιάς

Με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Δεσποτική εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Τίμιο Πρόδρομο, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Σεργίδη, τον Οικονόμο π. Σταύρο Χριστοφή και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι. Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο πανίερο γεγονός της εορτής. Στην καταδεκτικότητα του Θεανθρώπου Λυτρωτού, στο θαύμα της φανερώσεως της Αγίας Τριάδας κατά την ώρα της Βαπτίσεως του Κυρίου. Επισήμανε τη σημασία στο ότι, ενώ το φαινόμενο είναι επίγειο το νοούμενο ξεπερνά τα όρια του ουρανού. Τόνισε τη ρεαλιστική σχέση μεταξύ μας των πιστών με τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό μέσα από το βίωμα την μετοχής μας στη Θεία Μετάληψη, σύμφωνα με τη λειτουργική εμπειρία «Πρόσχωμεν. Τα Άγια τοις Αγίοις». Οι άγιοι με τη ευρύτερη σημασία είναι όλοι οι βαπτισμένοι και μυρωμένοι, κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

image1 image2 image3

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων στο σολέα του Ναού. Ο Επίσκοπος εξήγησε στο εκκλησίασμα την αξία του Μεγάλου Αγιασμού, το περιεχόμενο των αναγνωσμάτων από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, καθώς και το νόημα των ευχών και επισήμανε την ίδια αξία που έχει ο Αγιασμός στην κολυμβήθρα όταν βαπτίζεται ένας νέος Χριστιανός. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κώστας Κόρτας και ο τέως Δήμαρχος κ. Ανδρέας Πέτρου και πλήθος πιστών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στα νερά της λίμνης του πάρκου της Αθαλάσσας. Της τελετής προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μαζί με τους σεβαστούς πατέρες των τριών Εκκλησιών της Αγλαντζιάς.

Στο τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας συνεχάρη του διοργανωτές, ευχήθηκε καλές επιτυχίες στο έργο που ανέλαβε μετά την εκλογή του ως Δήμαρχος Αγλαντζιάς, ο κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και τόνισε τη αξία που έχει η καλή συνεργασία όλων των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας για την ενότητα, την πρόοδο και την προκοπή των δημοτών. Αυτή την ενότητα και αρμονία διαφυλάσσει η Εκκλησία ως μητέρα στοργική όλων. Κατόπιν, μετέφερε προς όλους τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και ευχήθηκε σε όλους καλή και ειρηνική η νέα χρονιά έτη πολλά και ολόφωτα υπό τη σκέπη της Αγίας Τριάδας.

img_0897 img_0900 img_0915

Στην αντιφώνησή του, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Χαράλαμπος Πετρίδης ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας και το Ιερατείο για τις ευλογίες επιδαψίλευσαν στους παριστάμενους και που λάμπρυναν με την παρουσία τους τη τελετή. Ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά και διαβεβαίωσε για τη θέληση να διατηρηθεί και να επεκταθεί η καλή συνεργασία με όλους για την πρόοδο και ευημερία των δημοτών του Δήμου Αγλαντζιάς.

Να αναφερθεί ότι στην τελετή συναντήθηκε το εκκλησίασμα των 3 πλησιέστερων Εκκλησιών της περιοχής, του Αποστόλου Ανδρέου και Αγίας Βαρβάρας Πλατύ Αγλαντζιάς και του Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς. Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, βουλευτές, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Κυθρέας κ. Πέτρος Καρεκλάς, ο πρώην Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Κώστας Κόρτας, άλλοι πολιτειακοί άρχοντες, πολλές οικογένειες με τα μικρά τους παιδιά και πλήθος λαού. Στο τέλος προσφέρθηκαν λουκουμάδες (ξεροτήγανα), σύμφωνα με το έθιμο της ημέρας στην πατρίδα μας. Ανάμεσα στους παριστάμενους αρκετοί είναι εκτοπισμένοι από την πατρική γη. Η σκέψη όλων φτερούγισε στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της πατρίδας μας. Ευχή μας του χρόνου τέτοια μέρα να αγιάσουμε τα ύδατα σε ολόκληρο το νησί μας σε συνθήκες ειρήνης και ελευθερίας.

img_0937

Ραφαήλ Μισιαούλης

Φοιτητής Θεολογίας ΑΠΘ

TOP NEWS