Τί προμηνύει η συνάντηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Κύριλλου και Πούτιν στο Κρεμλίνο

  • Dogma
ιεροσούμων

Ραγδαίες προμηνύονται οι εξελίξεις στο χώρος της Ορθοδοξίας, λόγω του Ουκρανικού. Στο μάτι του κυκλώνα φαίνεται ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, συνοδευόμενος από τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκησίας, πέρασε χθες (20/11) το κατώφλι του Κρεμλίνου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Πούτιν. Θα συνεχίσουν άραγε να συμπορεύονται τα Πατριαρχεία Μόσχας και Ιεροσολύμων; Ποια θέση παίρνει το Φανάρι; 

Φαίνεται ότι μετά την αναγνώριση της Αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ελληνική Εκκλησία και την Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας οι πιέσεις που ασκούνται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι πλέον… ασφυκτικές.

Καλά πληροφορήμενες εκκλησιαστικές πηγές έλεγαν ότι ο …επόμενος στόχος του Φαναρίου θα είναι το Πατριαρχείο Ιερουσολύμων, καθώς ανήκει και αυτό στην αποκαλούμενη “οικογένεια ελληνικών εκκλησιών”. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Θεόφιλος είχε ακύρωσε τη συνάντησή του τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο, και αντί αυτού δέχτηκε εκκλησιαστικά μέλη της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας (UOC).

Η κρίσιμη συνάντησ στο Κρεμλίνο

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων πέρασε το κατώφλι του Κρεμλίνου, συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Και κάθε άλλο παρά τυχαία, μπορεία να θεωρηθεί τη δεδομένη στιγμή η επιλογή του χρόνου για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.

«Σας καλωσορίζω θερμά στη Ρωσία! Θα ήθελα να σας συγχαρώ προσωπικά για το βραβείο «Πατριάρχης Αλέξιος Β» – τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Πούτιν απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Θεόφιλο.

Σε άλλο σημείο ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «πάντα υπήρχαν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών, κάτι που αποτελεί ευεργεσία για το σύνολο της ορθοδοξίας και τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Από την πλευρά μας, και εννοώ την πλευρά του κράτους θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία».

«Γνωρίζουμε την δύσκολη κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και χρειαζόμαστε μία κοινή προσπάθεια για την προστασία των χριστιανών. Οποιαδήποτε διάσπαση θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στο χριστιανικό κόσμο και γενικά στους χριστιανούς τη μέση Ανατολή» – συμπλήρωσε επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος.

Κλείνοντας ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τον Πατριάρχη Θεόφιλο ότι στα μέσα Ιανουαρίου με την ευκαιρία της ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά και το άνοιγμα ενός νέου μνημείου θα βρεθεί στο Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο και τον Πατριάρχη Μόσχας για την θερμή υποδοχή, καθώς και για την ευκαιρία που είχαν να συνομιλήσουν για διάφορα θέματα.

«Θα ήθελα να μεταφέρω την ευλογία του Παναγίου Τάφου και την ευγνωμοσύνη των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι σας εκτιμούν ιδιαιτέρως. Θέλω επίσης, να σας ευχαριστήσω εξ’ ονόματος της Αγιοταφικής Αδελφότητας για το ενδιαφέρον και την προστασία που προσφέρεται, αλλά και την βοήθεια για την προστασία της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Θεόφιλος.

Με πληροφορίες από pentapostagma

 

TOP NEWS