Το αμερικανικό Κογκρέσο στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

  • Dogma

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Με την ευκαιρία της ημέρας του Αγίου Ανδρέα έγινε στο Αμερικανικό Κογκρέσο ειδική εκδήλωση με απώτερο στόχο να αξιολογηθεί η οποιαδήποτε πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και προς την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

 

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων του Κογκρέσου, περιλαμβανομένων του βουλευτή Chris Smith και του γερουσιαστή Benjamin Cardin, που ηγούνται της λεγόμενης Επιτροπής Ελσίνκι, των βουλευτών James McGovern και Frank Wolf, οι οποίοι είναι δυναμικά στελέχη της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, των βουλευτών Trent Franks και Heath Shuler από την Ομάδα Προαγωγής της Θρησκευτικής Ελευθερίας στο Κόσμο, και των βουλευτών Gus Bilirakis, Carolyn Maloney και John Sarbanes που διαδραματίζουν ηγετικούς ρόλους στην Ομάδα Προώθησης Ελληνικών Θεμάτων στο Κογκρέσο. 

 

Κύριος ομιλητής ήταν ο Ivan Vejvoda, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος German Marshal Fund, ο οποίος και επικέντρωσε την προσοχή στον ρόλο της κοινωνίας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, που, όπως είπε δεν μπορούμε πλέον να παίρνουμε ως κάτι το δεδομένο και πως για τον σεβασμό τους απαιτούνται αγώνες πολιτών με σθένος και με πάθος.

 

O Απόστολος Ανδρέας είναι ο προστάτης άγιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως το οποίο τον τιμά ως ιδρυτή του και ως τον πρώτο επίσκοπο του Βυζαντίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, πνευματικός ηγέτης 300ων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών, είναι ο 270ος  διάδοχος του Αγίου Ανδρέα.

 

Ατυχώς όμως, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση του Κογκρέσου, οι Τουρκικές αρχές εξακολουθούν επί έναν και πλέον αιώνα να αποστερούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από βασικές θρησκευτικές ελευθερίες και να συνεχίζουν να παρεμποδίζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε επίσης αναφορά και σε πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής για την προάσπιση της Θρησκευτικής Ελευθερίας, στην οποία περιέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τους περιορισμούς της Τουρκίας στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέρους της Άγκυρας.

 

Η συνέχεια του ρεπορτάζ στην αρχική πηγή της ΕΔΩ

TOP NEWS