Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Ζελένσκι με Βαρθολομαίο

  • Δόγμα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε την ευλογία και τις ευχές του κ.κ. Βαρθολομαίου, τον ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση και τη στήριξη, ενώ προέβλεψε πως η Δευτέρα θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε στον κ. Ζελένσκι πως θαυμάζει το θάρρος, την αποφασιστικότητά του, την έμπνευση που δίνει στον λαό του και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Του Μανώλη Κωστίδη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την εισβολή των στρατευμάτων της Ρωσίας, ενώ τον ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στον κ. Ζελένσκι σύντομα να επικρατήσει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφώνημα έγινε με περιπετειώδη τρόπο. Το απόγευμα της Κυριακής, από το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας τηλεφώνησαν στο Φανάρι και ανέφεραν πως ο κ. Ζελένσκι σε λίγες ώρες θα ήθελε να επικοινωνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ομως λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο Κίεβο, ζήτησαν κάποιον αριθμό τηλεφώνου, τον οποίο θα καλούσαν οι ίδιοι, καθώς δεν ήταν εφικτό να δώσουν κάποιο κινητό ή κάποιον συγκεκριμένο αριθμό στην ουκρανική πρωτεύουσα και ούτε να κανονίσουν συγκεκριμένη ώρα. Περίπου στις 10 μ.μ. ο κ. Ζελένσκι τηλεφώνησε ο ίδιος και η συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιήθηκε με διερμηνέα, στην αγγλική γλώσσα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε την ευλογία και τις ευχές του κ.κ. Βαρθολομαίου, τον ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση και τη στήριξη, ενώ προέβλεψε πως η Δευτέρα θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε στον κ. Ζελένσκι πως θαυμάζει το θάρρος, την αποφασιστικότητά του, την έμπνευση που δίνει στον λαό του και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του. Ευχήθηκε την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της εισβολής των ξένων δυνάμεων στα εδάφη της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τελευταία φορά είχε επικοινωνία με το Φανάρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, όμως μετά τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε σε πιο ασφαλές σημείο. Στο Φανάρι θεωρούν πως με την εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη θα ενισχυθεί η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, καθώς οι λίγοι Ουκρανοί που μέχρι σήμερα επιθυμούσαν να υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, τώρα χάνουν κάθε επιχείρημά τους βλέποντας να τους βομβαρδίζει η ίδια η Ρωσία.

Το τηλεφώνημα του κ. Ζελένσκι, ο οποίος έχει εβραϊκή καταγωγή, θεωρείται πως δείχνει την εκτίμηση και τον σεβασμό που έχει στο Φανάρι, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει στηρίξει την Ουκρανική Εκκλησία παρά τις σφοδρές επιθέσεις και πιέσεις που έχει δεχθεί από τη Μόσχα. Οπως αναφέρεται, «στη συνομιλία μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης μάς σημείωσε ότι προσεύχεται υπέρ της ειρήνης, καθώς ο ουκρανικός λαός βάλλεται άδικα και κινδυνεύει η ανεξαρτησία και ελευθερία της Ουκρανίας». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τη γενική κατακραυγή κατά της Ρωσίας, που έχει εκφραστεί από όλο τον πολιτισμένο κόσμο», προστίθεται.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε στον γενικό πρόξενο Ρόμαν Νεντίλσκι τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Μητέρας Εκκλησίας προς τον ηρωικό ουκρανικό λαό.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS