Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για τους περιορισμούς και τη χρήση αστυνομικής βίας τις ημέρες του Πάσχα

  • Δόγμα

Μάλιστα δε, το Πατριαρχείο δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα κάνει χρήση του «φυσικού δικαιώματος» που φέρει και κατέχει από Θεού, τυγχάνει και να είναι κατοχυρωμένο ιστορικά ως πνευματική κληρονομιά, και θα τελέσει κανονικά τις ακολουθίες, όπως, άλλωστε κάνει κάθε χρόνο ανελλιπώς. Παράλληλα, προσκαλεί τους πιστούς, αδιαφορώντας για τους όποιους περιορισμούς, να σπεύσουν να εορτάσουν και να προσκυνήσουν διά ζώσης στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού.

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με Ανακοίνωσή του, εχθές, Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, καταγγέλλει τον περιορισμό του αριθμού των προσκυνητών αλλά και την εν γένει αστυνομική βία, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί στα προσκυνήματα κυρίως, των Ιεροσολύμων, εντός της Παλαιάς Πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, το Πατριαρχείο διαμαρτύρεται για τον αριθμητικό περιορισμό των πιστών που θα επιτρέπεται να συμμετάσχουν στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, τόσο στον Πανάγιο Τάφο όσο και στους χώρους του ίδιου του Πατριαρχείου. Αυτός ο αριθμός, κυρίως την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, σύμφωνα με τις νέες επιτάσεις της Ισραηλινής Αστυνομίας, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 άτομα, όταν προ της εποχής του κορωνοϊού, ο αντίστοιχος αριθμός προσκυνητών ξεπερνούσε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό, σε πρακτικό μέρος, πέραν της απαξίωσης και αποδυνάμωσης του θρησκευτικού ρόλου και της ηγετικής θέσης του Πατριαρχείου επί των ελληνικών Προσκυνημάτων, σηματοδοτεί την έλλειψη οικονομικών εσόδων, δεδομένου ότι τα προσκυνήματα αναμένουν κυρίως αυτή την πασχαλινή περίοδο, όλως ιδιαιτέρως μετά από τη δύσκολη και περιορισμένη εκ των πραγμάτων περίοδο του κορωνοϊού, να συγκεντρώσουν οικονομικά έσοδα και πόρους.

Ταυτόχρονα, όμως, το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων καταγγέλλει και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας κατά των πιστών, που προσέρχονται να προσκυνήσουν τον Πανάγιο Τάφο και τα προσκυνήματα της παλαιστινιακής γης, τα οποία, είναι αλήεθια, ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν, ενδεχομένως σε μικρότερη και πλέον περιορισμένη ένταση.

Στην Ανακοίνωση του Πατριαρχείου τονίζεται χαρακτηριστικά: «Λίγο πριν, είχαμε συνεργαστεί με διάφορα Πατριαρχεία και Εκκλησίες καθώς και ηγέτες, για να αναδείξουμε την υπόθεση σε διεθνές και εγχώριο και δικαστικό επίπεδο, και συντονιστήκαμε, επίσης, με την ίδια την αστυνομία, με στόχο να αποτρέψουμε την αστυνομία από το να συνεχίσει τις απαράδεκτες πρακτικές της. Δυστυχώς όμως, παρά τις υποσχέσεις, αυτό που πραγματικά συνέβη και ακολούθησε δεν είχε καμία σχέση με αυτές τις υποσχέσεις. Αντίθετα, αντί να ανατρέψει τις απαράδεκτες πρακτικές της το Πάσχα και το Μεγάλο Σάββατο, η αστυνομία ενημέρωσε πρόσφατα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για πρόσθετα νέα μονομερή μέτρα που αυξάνουν τους περιορισμούς για την πρόσβαση των πιστών στους χώρους λατρείας το Μεγάλο Σάββατο».

Μάλιστα δε, το Πατριαρχείο δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα κάνει χρήση του «φυσικού δικαιώματος» που φέρει και κατέχει από Θεού, τυγχάνει και να είναι κατοχυρωμένο ιστορικά ως πνευματική κληρονομιά, και θα τελέσει κανονικά τις ακολουθίες, όπως, άλλωστε κάνει κάθε χρόνο ανελλιπώς. Παράλληλα, προσκαλεί τους πιστούς, αδιαφορώντας για τους όποιους περιορισμούς, να σπεύσουν να εορτάσουν και να προσκυνήσουν διά ζώσης στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού, στο επίκεντρο δηλαδή των εορτών των ημερών: «Το Πατριαρχείο ανακοινώνει επίσης ότι θα γίνουν κανονικά οι ακολουθίες από το Πατριαρχείο και τους ιερείς του, ελπίζοντας ότι οι πιστοί θα μπορούν να συμμετάσχουν. Αυτή η θέση του Πατριαρχείου πηγάζει από τη βάση του δικαιώματος, που είναι δοσμένο σε μας από τον Θεό, της κληρονομιάς και της ιστορίας».

TOP NEWS